Landbouwminister Schouten komt met nieuwjaarsboodschap

Landbouwminister Carola Schouten richt zich op de website van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit met een nieuwjaarsboodschap tot alle boeren, tuinders en vissers van Nederland. Lees hier de integrale tekst daarvan.

Landbouwminister Carola Schouten (foto: Arenda Oomen)

Beste boeren, tuinders en vissers van Nederland,

Het oude jaar is voorbij, een nieuw jaar zit in de lucht. In de natuur komt vanaf nu ruimte voor nieuw leven. Een mooi keerpunt om kracht te verzamelen en werk van onze verwachtingen en voornemens te maken.

U zorgt iedere dag voor heerlijk en gezond voedsel. Maar u draagt ook veel op uw schouders. Zoals de marktdruk. Regels en verplichtingen. Onzekerheid rond Brexit. Toch vooruit moeten boeren. Droogte of juist extreme regenval opvangen. Natuur, ons aller kapitaal, helpen herstellen. Je bedrijf veranderen of kringlopen vormen rond voedselproductie en natuur. Dat raakt u als geen ander.

Weet dat u hierbij niet alleen staat en ook wind in de rug heeft. Onze samenleving is geen los zand. Waar u ook zit, om u heen zijn gemeenschappen, met mensen die u kent, die wortels en geschiedenissen delen. Daar komen acties als ‘#bedankdeboer’ uit voort, daar zijn vrijwilligers actief, hebben buren contact, zien mensen naar hun omgeving om. Ik wil die krachten versterken. Bovendien dragen veel mensen graag bij aan verantwoorde landbouw en visserij, waarbij voedsel de waardering kan krijgen die het verdient, verspilling wordt voorkomen en u een eerlijke boterham verdient. We beseffen nu meer dan ooit dat we samen de verantwoordelijkheid moeten nemen om onze kinderen en kleinkinderen te laten delen in een duurzame toekomst. Het voor de komende decennia veilig stellen van de landbouw in Nederland, lukt alleen als iedereen een aandeel neemt in de omslag naar kringlooplandbouw.

Weet ook, dat het niet morgen al zover is en niet altijd makkelijk zal zijn. Ik zal betrokken en duidelijk zijn. Over eventuele nieuwe Europese regels als u visser bent, de ruimte om te stoppen als u varkenshouder bent, het fosfaatplafond dat een groep melkveehouders zorgen baart, of de mogelijkheden die jonge boeren verdienen.

En weet dat ik ook hard aan uw zichtbaarheid blijf werken. Want u staat onveranderlijk aan de basis van ons bestaan. Daar is ieder van ons mee verbonden. Onze toekomst is dus ook verbonden met uw zorg om de band met de natuur te bewaren, de liefde waarmee u dit werk doet, de trots.

Ik neem van vorig jaar mee hoe u vol vuur van u liet horen. U stak veel eigen uren in discussies over de toekomst. Ging ik op werkbezoek of zat ik aan uw keukentafel, dan ontving u mij steevast met open armen. Ik ben dankbaar voor wat u met mij deelde. Net zoals ik nog iedere dag dankbaar ben voor deze prachtige uitdagingen waar ik als minister aan mag werken. Met u en anderen.

Welke kansen er op ons af komen weet niemand, maar veel ligt in onszelf besloten. Het jaar dat we voor ons zien, is het jaar dat we krijgen. Ik kijk er erg naar uit u opnieuw te ontmoeten en hoop op een gezond en gelukkig 2019 voor u, uw familie en uw naasten.

Carola Schouten
Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties