Langere dagen

Dit weekend vierden we in Canada Family Day.

Vanwege Family Day zijn scholen, overheidsinstellingen en de meeste winkels op maandag gesloten. Bijna elke maand vieren we een lang weekend. In Canada wordt voorzichtig omgesprongen met vakantiedagen. Als beginner in de arbeidsmarkt krijg je 10 vakantiedagen. Na 10 of meer jaren werkervaring neemt het aantal vakantiedagen toe. De gemiddelde werkweek is 36,6 uur.

In de agrarische sector is het weer anders; daar wordt gewerkt wanneer het seizoen het toelaat. Geen vakantiedagen dus, maar wel 10 lange weekenden per jaar. En buiten het groeiseizoen, bijvoorbeeld in de winter, geen werk. Dat is een andere manier van flexibel met arbeid omgaan; gunstig voor de agrarische werkgever, maar niet zo gunstig voor de werknemer. Probeer daar maar een werkbare samenwerking van te maken.

Dit weekend werd ook Valentijnsdag gevierd. In Canada wordt daaraan veel aandacht besteed. Zo gauw de kerstartikelen uit het winkelschap verwijderd zijn, komen de valentijnsartikelen erin. Met name bij de supermarkten en drogisterijen is dit het geval. Pluche beesten en duurdere cadeaus, chocolade en heel veel kaarten die traditioneel via de post worden verstuurd. De bloemenschappen worden enkele weken voor Valentijnsdag pas omgetoverd met valentijnsattenties. Op afstand een attentie sturen naar een verre vriend/in of familielid kan natuurlijk ook via het wereldwijde web. Maar dan zijn e-kaarten toch iets minder persoonlijk dan een kaart of bloemen. Tot dus ver niets nieuws. Maar in het weekend van Valentijnsdag werden ook in drogisterijen rozen te koop aangeboden. Dat is dan wel opmerkelijk.

Deze winter wordt gekenmerkt door afwijkende weerpatronen. Vanaf eind november hebben we vaak bewolkte dagen gehad en minder koude. Zowel in december als in januari was dit het geval. Dat is erg ongebruikelijk. Wij kweken op 42° noorderbreedte, dus vrij zuidelijk. Nu worden de dagen langer en lichter. Op een heldere onbewolkte dag met vriezend weer maten we op 14 februari alweer een instraling van 600 W/m2. De planten groeien dat het een lust is. Het is bijna lente!

Angelle van Kleef is plantenteler in Ontario