‘Lasso wil radicaal andere koers varen in Ecuador’

  Het was 11 april een historische zondag voor ons in Ecuador. Er was een spannende tweede verkiezingsronde voor nodig, maar na 14 jaar ’correismo’ krijgen we met de conservatieve Guillermo Lasso een nieuwe president. Lasso wil een radicale andere koers gaan varen.

  Alles was anders deze verkiezingscampagne. Geen massale bijeenkomsten, nauwelijks karavanen, wel veel online campagnevoering en natuurlijk aandacht via social media. TikTok-filmpjes, opzwepende liedjes, schaars geklede modellen in campagne outfit, videoboodschappen van bekende Ecuadoranen en het elkaar beschuldigen voor leugenaar. Maar bovenal het inboezemen van angst. In welke misère komen we terecht als de opponent de verkiezingen wint? Niet eerder gingen de presidentsverkiezingen zo zeer over de tweestrijd. Dóór met het huidige staatsbemoeizuchtige en populistische correismo? Of tijd voor iets anders?

  Het is overduidelijk dat Lasso de verkiezingen gewonnen heeft omdat de meerderheid van het land niet nog 4 jaar door wil op de huidige weg. De bevolking is het correismo beu. Met Lasso komt een oud-bankier aan het hoofd. Hij heeft vrije handel, een sterke private sector, minder overheid en handhaving van de US-dollar hoog in het vaandel staan. Zijn focus ligt op stimulatie van de economie.

  Ook de bloemensector zal zeer in zijn nopjes zijn. Ondanks dat Lasso aangekondigd heeft het minimum loon per 1 januari 2022 te gaan verhogen met 25% naar 500 dollar per maand, zullen de voordelen van zijn aangekondigde beleid de overhand hebben. Zo wil Lasso onder meer toenadering zoeken tot de Verenigde Staten, met wie de banden de afgelopen 14 jaar flink bekoeld zijn geraakt. Ook wil hij Ecuador graag laten toetreden tot het regionale handelspact ’Allianza del Pacifico’. Een andere belangrijke pilaar van zijn campagne was hervorming van het belastingsysteem. Investeringen in productie, innovatie, opleiding en werkgelegenheid moeten beloond gaan worden met belastingvoordeel.

  Al met al mooie plannen. Maar zoals zo vaak zal de grootste uitdaging zijn om in een versplinterd congres voldoende steun te vinden. Een congres waarin het correismo nog wél gewoon de grootste partij vormt. Alleen de tijd zal het ons leren!

  Victor van Dijk

  Area-manager Zuid-Amerika FM Group

  Lees hier meer columns van Victor.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties