Licht

Het was een standaardgrapje onder tuinders. ‘Zo, heb je geen verlichting in de kas?’ ‘Verlichting? Nee joh, stel je voor. Dan moet ik ’s morgens gaan werken als het nog donker is…’ Gaat allang niet meer op natuurlijk. Als het bewolkt is heb je tegenwoordig al genoeg aan de assimilatielampen van je buurman.

Als je een gewas teelt dat belichting nodig heeft kun je natuurlijk niet zonder. Bij matricaria is dat niet anders. We hebben dan wel geen assimiliatielampen of LED, maar het licht gaat wel aan ’s nachts. Het is de enige manier om ze ook in de winter aan de praat te krijgen. Tenzij je gaat voor snijgroen. Het is te proberen.

Vroeger gebruikte je daar gloeilampen voor, net als bij de cyclische belichting van chrysanten. Maar die tijd ligt ver achter ons. Een spaarlamp van 20 Watt geeft vrijwel hetzelfde resultaat, dus waarom vijfmaal meer uitgeven aan energiekosten? Bovendien, ze zijn al niet meer te krijgen. Of zou, net als het oude logo van Philips, de gloeilamp ooit ook nog weer eens nieuw leven worden ingeblazen?

Wat zich ook vernieuwt zijn de installaties zelf. We hadden hier op de tuin nog 20 priklinten hangen. Zo heerlijk gemakkelijk. Een brede groene elektriciteitsdraad waar je de fittingen met twee schroefjes in een afdekkapje op vastdraaide. In die fitting twee scherpe punten die in de draad drongen en op die manier contact maakten met de koperdraden. Stekker eraan, lampen erin en klaar. Wát een systeem. Sense en Simplicity in optima forma.

‘Die priklinten, die zouden eigenlijk een keer vervangen moeten worden. Die zijn brandgevaarlijk.’ Het was jaar op jaar te horen uit de mond van de verzekeringsman die zijn rondje maakte op de tuin. ‘Het is niet meteen verplicht hoor, maar stel je eens voor dat er iets gaat vonken en je scherm vliegt in de brand.’ Tja, daar moet je niet aan denken. ‘Nee, zo gauw we wat verdienen…’

En dus zijn we druk bezig met het ophangen van nieuwe strengen met volstrekt veilige armaturen. Tenminste, dat zeggen ze nu. Het kan natuurlijk zo weer veranderen. Maar voorlopig staan we weer gesteld. En de opstanden zijn meteen weer een paar duizend euri meer waard.
Of we nu ook gaan werken voordat het licht wordt? Grapjas…