Lichte aanvoergroei kerstster verwacht

FloraHolland verwacht 4 à 5% uitbreiding in dit verkoopseizoen van kerststerren ten opzichte van 2013. Groeiend aanbod is er vooral in de potmaten 10,5 cm, 13 cm, en in de grotere potmaten. Bij kerstster in 12 cm-pot zal de grootste aanvoerkrimp zijn.

Productcoördinator Piet Alsemgeest van FloraHolland ventileerde de verwachte aanvoergroei van poinsettia op een bijeenkomst van LTO Glaskracht Nederland in week 47. Traditioneel ligt de piekperiode in de verkoop van deze potplant tussen week 47 en week 51. Het Nederlandse aanbod bedraagt zo’n 15 miljoen stuks, die vooral via bemiddeling (65%) van de hand gaat.
De aanvoer en prijsvorming via FloraHolland is vanaf 2008 redelijk stabiel. Vanaf 2010 reageert de productie volgens Alsemgeest op de prijsvorming van het voorgaande jaar. Met name potmaat 13 cm laat in de statistieken vanaf 2009 een constant dalende aanvoer zien, maar in 2013 was de prijsvorming voor deze potmaat verbeterd, terwijl het afgelopen seizoen als geheel toch als ‘matig’ in de boeken is gegaan.

Het aanbod kerststerren op stam blijft dalen. De Engelse markt – ongeveer eenderde van de Nederlandse kerststerren gaat hier heen – vraagt iets vaker naar de kortere ’Europese’ maat, die zowel in de teelt- als handelsfase beter te hanteren is. Telers letten volgens Alsemgeest soms te sterk op ‘logistieke eigenschappen’ van cultivars. „Sierwaarde moet leidend blijven.”
Alsemgeest vertelde dat kerstster dit seizoen niet specifiek meedraait in de zogeheten ’Store-checks’ op Duitse, Engelse en Nederlandse verkooppunten. Door een nauwere samenwerking tussen de commerciële afdelingen binnen FloraHolland zal ook via die wijze opgedane marktkennis volgens hem wel beschikbaar komen voor telers.