Loterij

Ik vroeg het me al af. Zoveel mensen met een koortsachtige blik in de ogen. Alsof er een virus rondwaarde door het land.

Maar waar het vandaan kwam? Totdat het nieuwjaarsdag werd. Toen werd opeens alles duidelijk. Er was een trekking van de Postcodeloterij op handen! Aha…

Het gaat altijd een beetje langs me heen. Wij kopen normaal gesproken geen loten. Aan de deur niet, in de winkel niet en ook niet via internet. Als we een goed doel willen steunen dan doen we dat wel rechtstreeks. Ik vind het toch altijd iets sneus hebben als mensen zeggen dat ze meedoen aan een loterij omdat ze daarmee bijvoorbeeld Unicef steunen. Want als er geen geldprijzen uitgekeerd hoeven te worden kan er toch nóg meer naar dat goede doel?

Het komt vast door mijn opvoeding. Meedoen aan een loterij zorgt voor het aanwakkeren van geldzucht. En omdat geldzucht ook wel de wortel wordt genoemd van alle kwaad kun je daar beter maar verre van blijven. Of wat denk je van deze wijsheid: Rijkdom die in korte tijd verworven is, brengt geen zegen voor later.

Toch, er is ook haast niet meer aan te ontkomen. Je wordt gewoon gedwongen tegenwoordig. Als je even niet oplet zit er in de contributie voor de sportvereniging een bedrag waarmee je meteen 10 loten van de Grote Clubactie in je maag gesplitst krijgt. En als je dochter je opgeeft voor Lingo blijk je drie maanden lid te moeten worden van de Vriendenloterij. Daar gaan je principes.

Nou heb je als tuinder ook wel gemakkelijk praten natuurlijk. Want als je jaarrond je bloemen oogst en naar de veiling brengt dan ervaar je toch ook een beetje de kick van het gokken. Op warme zomerse dagen zit je tegen de doordraaigrens of eronder, terwijl je een maand verder meer dan het dubbele krijgt. En met echte bloemendagen soms een veelvoud. Elke ochtend maak je bij FloraneXt een trekking mee. En het is vrijwel altijd prijs. Kun je ook heel hebberig van worden. Daar heb je Gaston niet eens bij nodig.

In het Zeeuwse Vrouwenpolder hoeven ze voorlopig niet meer zo zuunig te zijn. Daar is de winst al binnen. Wij zullen er dit jaar weer gewoon hard voor moeten werken. Maar dat is wel zo gezond. Het moet allemaal niet vanzelf gaan. Dat wist Salomo al.