LTO Glaskracht vindt btw-verhoging verkeerd signaal

LTO Glaskracht Nederland vindt de aangekondigde verhoging van BTW op voedsel en sierteeltproducten een verkeerd signaal aan de samenleving als het gaat om gezondheid en een gezonde levensstijl.

„De voorgenomen verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9% is absoluut een verkeerd signaal”, aldus voorzitter Sjaak van der Tak. „Groenten, fruit, bloemen en planten worden daardoor duurder en dat terwijl de overheid juist wil dat mensen zo lang mogelijk gezond en vitaal blijven. Gezonde voeding extra belasten is dan een geen juist signaal en strookt niet met de voorgenomen goede aanpak van overgewicht.”

Dit beaamt Marco Maasse, algemeen directeur Vereniging Bloemist Winkeliers, in een interview in de Bloemisterij van aanstaande vrijdag (13 oktober).

Klimaatafspraken

De afspraken rond klimaat en energie in het Regeerakkoord zijn wel in lijn met de ambities van de glastuinbouw. De sector heeft al veel CO2-reductie gerealiseerd en zet in op klimaatneutraal in 2040.

Verder ziet de brancheorganisatie het voornemen van een nieuw energie- en klimaatakkoord en een Klimaatwet ook als een positieve ontwikkeling voor het tuinbouwbedrijfsleven. Daarbij is het goed dat het programma ‘circulaire economie’ verbonden wordt met de klimaatopgave, omdat deze veel met elkaar te maken hebben. Heldere afspraken en wettelijke kaders bieden glastuinbouwbedrijven meer zekerheid.

Het is wel van groot belang dat vaart wordt gemaakt met de aangekondigde aanpassing van de wetgeving en regels voor mijnbouw, mededinging rond duurzaamheid en het toezicht op hogere prijzen voor duurzaamheid.

Werkgeverschap aantrekkelijker

De voorgenomen maatregelen om werkgeverschap aantrekkelijker te maken, juicht LTO Glaskracht toe. Ze beoordeelt de passages over werk en arbeid overwegend als positief. De coalitiepartijen onderkennen dat aan het in dienst hebben van personeel risico’s en kosten kleven. Het kabinet gaat de veelheid aan regelingen die aan die risico’s bijdragen onder de loep nemen en bezien waar aanpassingen nodig zijn. Het Regeerakkoord onderkent dat er voor tijdelijk werk behoefte is aan tijdelijke contracten.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties