Marco van Soerland: het is nu of nooit voor aardwarmte

De werving van deelnemers voor de geothermieprojecten en het warmtesysteem in het Westland is van start gegaan. Voor de kerst moeten 200 bedrijven gecontracteerd zijn, goed voor 75 MW. „Dit is een cruciale stap in de ontwikkeling van Warmtesysteem Westland”, zegt Marco van Soerland, directeur Energie Transitie Partners en Trias Westland. „Alle seinen staan op groen. Het is nu of nooit.”

Op het warmtesysteem Westland worden in eerste instantie de twee doubletten van Trias Westland aangesloten, samen met zes nog aan te leggen doubletten – Polanen, Wippolderlaan, Kralingenpolder en drie in Maasdijk. Voor die nieuwe doubletten worden op dit moment de contracten geworven. „Ondernemers voor wie aardwarmte niet meteen concurrerend is met aardgas, kiezen vaker voor een strategische aansluiting”, merkt Van Soerland. „Dan ligt er in elk geval een leiding.”

Vanwaar die haast?
„We zijn gebonden aan deadlines. De zes boorlocaties die SDE-subsidie hebben ontvangen moeten in 2024 zijn opgeleverd.”

Konden jullie niet eerder beginnen met werven?
„Eind vorig jaar stonden alle projecten in de steigers. Toen kelderde de gasprijs en schoot de Opslag Duurzame Energie omhoog. Warmtecoöperaties vroegen zich af of ze nog wel genoeg tuinders mee konden krijgen. De enige manier om dat te doen is de boer op te gaan met een goed aanbod. Toen kwam het coronavirus en konden we niet bij klanten langs gaan. Bovendien hadden tuinders wel iets anders aan hun hoofd dan aardwarmte. Daardoor hebben we een half jaar verloren.”

Met de coronacrisis kun je toch zeker wel uitstel krijgen?
„Nee, de deadlines voor de SDE zijn in de wet verankerd. Dus we moeten nu voldoende afzet gecontracteerd krijgen, anders gaan de projecten niet door.”

Wat houdt een strategische aansluiting in? Is die achteraf nog uit te breiden? En hoe komt het warmtesysteem in het Westland eruit te zien? Lees het vrijdag in Bloemisterij 40 of direct het uitgebreide versie van het interview met Marco van Soerland in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties