Martien Penning: ’Dunne draad tussen falen en succes in tuinbouw’

Op de Trade Fair is Martien Penning, directeur Hillenraad, een enkele keer aan zijn mouw getrokken om uit te leggen waarom het recent failliet verklaarde Vida Verde in de Hillenraad100 staat. „De marges in de tuinbouw zijn zo klein dat de draad tussen succes en falen klein is.”

Penning wil zich nergens achter verschuilen en zich niet achteraf verdedigen, maar beweert wel dat het expertcomité getwijfeld heeft om Vida Verde in de lijst op te nemen. Dat is ook te lezen in de Hillenraad100: ’De groepsomzet van Vida Verde steeg maar onder de streep blijft er wat te weinig over. Kortom, er is zeker werk aan de winkel.’ De planten- en bloemengroothandel is de laatste jaren ook geen hoogvlieger in de lijst, aldus Penning. Dit jaar 98, vorig jaar 95. „Het was echter wel een bedrijf met een actief marketingbeleid dat nieuwe uitdagingen niet uit de wegging”, uit Penning.

Geen goede zet
Volgens Penning is de overname van Thermex geen goede zet geweest. Vida Verde is met name groot geworden met de handel in planten, terwijl Thermex een exportbedrijf van vooral snijbloemen is. „Geen slimme match. Als de overname echter tot succes had geleid, dan was de stap wellicht de hemel in geprezen. De draad tussen falen of succes, winnen of verliezen of dood of de gladiolen is erg dun in de tuinbouw. De marges zijn te klein. Wie had verwacht dat Arend Sosef dit jaar zou ontbreken in de lijst”, schetst Penning.

Geen twijfel
Voorbeelden als Vida Verde, Arend Sosef en eerder Ciccolella doen Penning niet twijfelen over de opzet van de Hillenraad100. Hij vindt het nog steeds een goede graadmeter hoe verhoudingen liggen in de tuinbouwsector. „De lijst is een monitor van de ontwikkelingen in de sector en zet aan tot gezonde competitie”, verklaart Martien. „Iedere competitie kent winnaars en verliezers; een linker- en een rechterrijtje. De dynamiek van de tuinbouw is groter dan ooit, om aansluiting te vinden en te houden bij de kopgroep draait het dus meer dan ooit om versneld innoveren.”

Lees een uitgebreider interview met Martien Penning over de Hillenraad100 in het Vakblad van vrijdag 14 november.