Melkminderbonus

Ik kan me nog pleidooien herinneren waarin Campina werd opgevoerd als hét voorbeeld voor de tuinbouwsector. Een coöperatie die niet slechts melk verwerkte maar ook allerlei nieuwe zuivelproducten bedacht en in de markt zette. Als dat toch eens wat meer met bloemen en groenten zou gebeuren!

Een paar weken geleden kwam Campina in het nieuws omdat ze een ‘melkminderbonus’ willen uitkeren. Boeren krijgen vanaf 1 oktober een halfjaar lang 10 cent voor elke liter die ze niet produceren. Mijn eerste gedachte was om door te geven dat ik dit jaar een paar honderdduizend liter niet lever. Maar daar zullen ze vast niet intrappen.

De maatregel wordt verkocht onder het mom van verminderen van de milieubelasting. De bedoeling is dat boeren minder koeien houden en daardoor minder fosfaat uitstoten. En zo wordt het milieu ontzien, voorwaar een te prijzen initiatief. Kwade stemmen zeggen echter dat dit niet de eigenlijke reden is. Die zou liggen in het feit dat Campina de melkproductie wil beteugelen omdat de prijs per liter de afgelopen jaren drastisch is gedaald. Door overproductie wel te verstaan.

En daarmee is ook Campina weer met beide benen op aarde geland. Want in tijden van schaarste is het eenvoudig om geld te verdienen en een voorbeeldfunctie te vervullen. Zo werkt het bij tuinders ook. Als het goed groeit in de kas, de plaagdruk valt mee en de prijzen lopen lekker, dan heb je gemakkelijk praten tegen je collega’s. Maar o wee als de klad erin komt. Dan is die grote mond snel over.

Bovendien is het kopiëren van een bepaalde aanpak niet altijd even simpel. Want wij hebben ook een coöperatie. FloraHolland is van de leden. Maar probeer maar eens iets in de markt te zetten buiten je eigen klanten om. Oorlog komt ervan, dat bewijst Certi wel. De tuinbouw is echt andere koek dan de zuivelsector.

Maar toch, qua voorbeeldfunctie, dat ene plannetje blijft wel bij me haken. Die melkminderbonus. Dat is helemaal niet zo’n slecht idee om overproductie te voorkomen! De ‘oogstminderbonus’. En dan zeggen we dat we het doen voor het milieu. Want minder bloemen betekent ook minder kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. Dus FloraHolland, neem een voorbeeld aan Campina!

Kees van Egmond