Meststoffen duurder door zwakke euro

Tuinbouwmeststoffen in Europa zullen nog duurder worden door de dalende koers van de euro. Dit meldt Haifa Chemicals, Israëlische multinationale producent van tuinbouwmeststoffen.

Vooral de kali- en fosfaatindustrie is dollar gerelateerd. Een verzwakking van de euro heeft daarom direct gevolgen voor de import van deze meststoffen. In zeven maanden tijd is de euro ongeveer 17% verzwakt ten opzichte van de US dollar.

Haifa heeft in november, toen de euro op $1,25 stond, zijn prijzen in de eurozone al eens met 6% aangepast. Inmiddels is de euro verder verzwakt tot beneden de $1,15. „Haifa zal daarom in februari nogmaals een dergelijke aanpassing moeten doen”, aldus Maarten Roelofs, directeur van Haifa North West Europe. Of de prijzen nog verder stijgen hangt af van de verdere ontwikkeling van de koers.

Toeleverancier Van Iperen bevestigt de prijsstijgingen. „In Europa hebben we weinig grondstoffen”, zegt Wouter van Vliet, inkoper meststoffen. „Met name kali en fosfaat moeten van buiten Europa komen. De prijs van stikstof is deels afhankelijk van de olie- en gasprijs, maar de kali- en fosfaatmeststoffen niet. Dat verklaart waarom meststoffen duurder worden terwijl olie en gas juist in prijs dalen.”