Door slim gebruik van LED’s kan de glastuinbouw tot 50% energie besparen. Dat zegt Leo Marcelis op donderdag 30 oktober bij de aanvaarding van het ambt van gewoon hoogleraar ’Tuinbouw en productfysiologie’ aan Wageningen University.
De Nederlandse glastuinbouw loopt voorop in de wereld, maar het energieverbruik is nog erg hoog. Dat is verantwoordelijk voor tien procent van het nationale gasverbruik. Tussen 15 en 30 procent van de kosten van een kwekerij gaat op aan energie, stelt Marcelis. „De bottleneck is niet het opwekken van warmte, maar de energie die nodig is voor belichting.” Daarom zet hij met zijn onderzoeksgroep sterk in op het gebruik van LED-verlichting in de glastuinbouw.
LED’s hebben nog andere voordelen die de huidige lichtbronnen – hogedruk natrium lampen – niet hebben, zoals het kunnen bijsturen met de kleur van het licht, de opstelling van de lichtbron ten opzichte van de plant of de intensiteit van het licht. Zo kan de verlichting veel efficienter worden gebruikt, voor een nog betere groei en een hogere kwaliteit van het product.
Wetenschappelijk leggen Marcelis en zijn groep de nadruk op hoe fysiologische processen in gewassen, planten en plantorganen reageren op de teeltomstandigheden, en hoe deze invloed hebben op de gewasproductie en de kwaliteit van de producten.
De hoogleraar vindt niet alleen de groei van de planten belangrijk, maar ook de behandeling van producten na de oogst. Op dit moment gaat circa een derde van alle producten na de oogst verloren. Dat moet met de nodige inspanning met de helft kunnen worden teruggebracht, denkt hij.