Milieuorganisaties naar rechter om neonicotinoïden

  Milieuorganisaties willen via de rechter het Ctgb dwingen om een beslissing te nemen over neonicotinoïden. Volgens Natuur & Milieu en Greenpeace stelt het Ctgb behandeling van bezwaren steeds uit.

  De bezwarencommissie van het Ctgb heeft de milieuorganisaties op 8 april laten weten dat de hoorzitting over neonicotinoïden voorlopig niet plaatsvindt. Dit uitstel is voor milieuorganisaties onacceptabel. Natuur & Milieu en Greenpeace stappen daarom naar de rechter.
  Natuur & Milieu en Greenpeace tekenen nu beroep aan bij het College voor beroep van het bedrijfsleven (Cbb) tegen het niet tijdig beslissen door het Ctgb. Ze willen dat het Cbb een deadline stelt voor de beslissing van het Ctgb.

  Schadelijk

  „Deze bestrijdingsmiddelen zijn zeer schadelijk voor bijen, zweefvliegen en vlinders. Zonder deze insecten geen bestuiving van voedsel, wat de voedselproductie in de problemen brengt. Dat verbod moet er dus komen, en wel nu meteen,” aldus de milieuorganisaties.
  Uit het deze week gepubliceerde rapport van EASAC blijkt dat neonicotinoïden schadelijker zijn voor de biodiversiteit en voedselvoorziening dan tot nu toe gedacht. Met name bestuivende insecten, maar ook vogels ondervinden hiervan de dodelijke gevolgen. Het EASAC-rapport onderstreept de urgentie om snel uitspraak te doen over de bestrijdingsmiddelen.

  Bron: Tuin en Landschap