Minimumprijs

Het was maar klein nieuws in de bladen en op internet, maar ik keek er toch wel van op.

Dat wij als kwekers voortaan zelf mogen bepalen wat de minimumverkoopprijs van onze bloemen en planten is. Dat is toch eigenlijk net zoiets als tegen Geert Wilders zeggen dat hij mag bepalen hoeveel asielzoekers Nederland op gaat nemen.

De minimumprijs. Er zijn dagen dat ik er niet aan denk. Weken zelfs. Maanden soms. En dat is maar goed ook, want dat betekent dat de werkelijke prijs er meestal een heel stuk boven ligt. Gelukkig wel. Nu we het erover hebben, zo slecht gaat het eigenlijk niet op dit moment. En als ik Lucas Vos in zijn laatste vlog op internet goed beluister, dan geldt dat voor heel veel collega’s. Hij vertelt dat er veel zoet is dit jaar en weinig zuur. Het lijkt de troonrede wel.

Op de momenten dat die minimumprijs in je gedachten komt is het vaak te laat. Dan heb je je bloemen al gesneden, gesorteerd en naar de veiling laten brengen. Je kosten zijn gemaakt. Dan zie je dat het bijna niks opbrengt en dan denk je ’Ben ik daarvoor aan het buffelen geweest?’ Maar daar gaat dus verandering in komen nu. Nieuwe tijden breken aan!

Dat wordt trouwens wel even wennen. Want ja, als kweker ben je toch vooral met je gewas bezig, zeker de wat oudere tuinders onder ons. Je hele leven staat in het teken van het telen van een goed product. De prijs is belangrijk, natuurlijk, maar je kwaliteit staat bovenaan. Liever een goed gewas dan een goeie prijs, toch? En bovendien, topkwaliteit verkoopt zichzelf.

Nu zijn we met elkaar al wel een beetje aan het veranderen onder invloed van het nieuwe denken. Minder klokken, meer directe verkoop. We weten beter welke prijs we nodig hebben. Maar, eerlijk is eerlijk, de omslag van kweker naar handelskweker, het blijft toch lastig. Alsof je in plaats van keeper ineens de spelbepalende middenvelder bent geworden. Ga er maar aan staan.

Maar ik heb een idee. Ik weet ongeveer per week wat onze kostprijs is. Dat lijkt mij een mooie minimumprijs. We zullen ze krijgen, die kopers. En als ze dat niet willen geven dan draaien ze maar door. Wij niks aan onze bloemen verdienen, dan zij ook niet.

Waar moet ik die prijs invullen?