Minister Lilianne Ploumen neemt kijkje bij Anthura

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) bracht op 17 maart een werkbezoek aan de glastuinbouwgemeenten Westland en Lansingerland. Ploumen nam in de namiddag een kijkje bij anthurium- en orchideeënveredelaar Anthura in Bleiswijk.

De PvdA-minister had de glastuinbouw oorspronkelijk in december willen bezoeken, maar moest toen verstek laten gaan vanwege ziekte. Met de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart in zicht, greep ze haar bezoek aan de twee glastuinbouwgemeenten maandag direct aan om haar lokale partijgenoten een hart onder de riem te steken.

Sancties Rusland
Ploumen bleek bij Anthura erg geïnteresseerd in de marktontwikkelingen in de tuinbouw. Op haar vraag wat – afgezien van buitenlandse concurrentie – de grootste bedreigingen zijn voor de Nederlandse tuinbouw, antwoordde algemeen directeur Iwan van der Knaap van Anthura dat dat allereerst de aanpak van ziekten en plagen is. Daarnaast uitte hij zijn zorgen over de dreiging van economische EU-sancties voor Rusland. De minister ging daar overigens niet op in.

Eerder op de dag bracht Ploumen een bezoek aan Demokwekerij Westland in Honselersdijk. Ook was ze te gast bij Koppert Cress in Monster en Rijk Zwaan in De Lier. In de namiddag vertrok ze naar Bleiswijk, waar ze Anthura en de kennisinstelling GreenQ bezocht. De bewindsvrouw zei erg onder de indruk te zijn van de Nederlandse tuinbouw.

Algemeen directeur Iwan van der Knaap van Anthura vertelt minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) angstvallig te kijken naar de opstelling van de EU en de VS tegenover Rusland. „Rusland is voor ons – en de Nederlandse tuinbouw – een handelskanaal dat we graag open houden.”

Commercieel directeur Marco van Herk (links) legt minister Ploumen uit hoe de trends in de orchideeënteelt zich elkaar de afgelopen jaren hebben opgevolgd.

Minister Ploumen bleek tijdens het werkbezoek aan Anthura erg geïnteresseerd in eventuele problemen waartegen veredelaars aanlopen.