Modellenbureau

‘Ja, hallo. Zeg, ik ga binnenkort trouwen en nu heb ik een ideetje. We willen natuurlijk een fotoreportage maken en het leek me wel aardig om dat ergens binnen te doen, want stel je voor dat het regent. Kunnen we dan misschien wat bloemen van u gebruiken om het een beetje gezellig aan te kleden? Ja, lenen hoor, we brengen ze na afloop weer terug.’

Bovenstaande voorbeeld kwam in me op toen ik las over het nieuwe initiatief van Mooiwatplantendoen.nl. Zij hebben namelijk The Plant Agency geopend in een pop-upstore in de Pijp in Amsterdam. Bij deze winkel kunnen stylisten, bloggers en journalisten planten lenen voor fotoshoots. En na afloop brengen ze die weer terug, onder dankzegging voor het gebruik.

Het lijkt me een prachtig voorbeeld van circulaire economie. Goederen die rondgaan in de maatschappij, je geniet er een tijdje van en daarna geef je het weer terug of door aan een ander. Een soort van bibliotheek. Een kunstuitleen. De kringloopwinkel van de toekomst. Alles is van iedereen. Het lijkt me een paradijselijke toestand.

Toch is dit niet helemaal de intentie van The Plant Agency. Zeker, het gebruik van de groene modellen is gratis. Maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat Beau(carnea), (Nar)Cis, Glori(os)a, Medi(nilla) en nog 23 andere supermodellen iets gaan opleveren. Aandacht vooral. Promotie van sierteeltproducten. Hoe meer fotoshoots in de bladen, hoe liever. Want zien doet verkopen. Zo werkt dat in marketingland.

Zou het in de mode misschien ook op die manier zijn begonnen? Zouden de allereerste Doutzens en Yfkes ook gratis de catwalk op zijn gegaan? Levende paspoppen die kleding van modegiganten showden. Nou, zie maar eens wat er van gekomen is. Je moet er een paar kilo voor kwijtraken maar je houdt er wel een dikke portemonnee aan over. De cost gaet voor de baet uyt.

Dus ik zeg chapeau! Alle lof voor dit initiatief. Voorlopig pop-uppen ze tot 30 april, maar ik voorzie een verlenging. Want dit kan niet anders dan een succes worden. De panden van V&D krijgen zo opeens een nieuwe bestemming. En mocht er binnenkort inderdaad een trouwlustig stelletje bellen, ik ben een en al oor. Dan veilen we die bloemen gewoon een dagje later.

Kees van Egmond