Moet de glastuinbouw investeren in onderzoek of niet?

Moet de glastuinbouw investeren in onderzoek of niet? Dat is de centrale vraag in de ondernemerspeiling Kennis in je Kas die vandaag van start gaat. Tot en met 19 mei 2017 kun je als glastuinbouwondernemer je mening geven over de voortgang en financiering van de drie innovatieprogramma’s Kas als Energiebron, Glastuinbouw Waterproof en Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid.

Alle ondernemers in de glastuinbouw hebben via LTO Glaskracht Nederland, Royal FloraHolland of hun telersvereniging een uitnodiging ontvangen voor deelname aan de ondernemingspeiling. Voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland roept alle ondernemers op hun stem te laten horen. „De uitslag is bepalend voor de toekomstige koers van de sector met deze programma’s.”

Veel technieken en teeltkennis die ondernemers toepassen op hun bedrijf zijn volgens Van Ruiten het resultaat van deze drie programma’s. Voorbeelden zijn: geïntegreerde gewasbescherming, biologische bestrijders, ledbelichting, CO2-dosering en waterontsmetting.

Concurrentiepositie
Het budget voor de innovatieprogramma’s Kas als Energiebron, Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid en Glastuinbouw Waterproof raakt dit jaar op. Voor de voortgang van deze programma’s zijn vanaf 2018 nieuwe financiële middelen nodig. „Komen die er niet, dan neemt de ontwikkeling van nieuwe technieken en teeltkennis af. De kennisstroom valt dan droog. Kortom, onze internationale concurrentiepositie en license to produce and sell komt dan op het spel te staan”, aldus Van Ruiten.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties