Monsters

Het is zomaar een vrijdagmiddag in mei. De zon schijnt, het koolzaad in de berm bloeit en de kikkers kwaken. Ik pak de fiets om via de Landscheiding naar Berkel te rijden. Het is tijd voor de viermaandelijkse controle. Even bloedprikken om te kijken hoe het met mijn schildklier gaat.

Het doet me denken aan een paar weken geleden. Hoe mijn broer me belde nadat hij een rondje over de tuin had gemaakt. ’Heb je gezien dat ze achteraan ook weer slecht weg groeien?’ Ik had het nog niet gezien, biechtte ik eerlijk op. Maar het verbaasde me niet. Ik weet inmiddels waar de lastige plekken zitten.

Meestal is het in het voorjaar. Plantjes die gepoot zijn vanaf week 8. Na twee weken denk je, hm, het lijkt wel of er pythium in de grond zit. Op sommige plekken ogen de plantjes wat iel en de onderste blaadjes worden bruin. Graaf je ze echter uit, dan blijkt er een prachtige wortelpruik onder te zitten. Niks pythium. Maar wat dan?

’Stikstoftekort!’ Mijn broer weet het zeker. ’Geloof me nou maar, het is hetzelfde beeld als toen we een keer flugsand in de kas hadden gereden. Toen zag je ook dat de blaadjes bruin werden, gewoon omdat er veel te weinig voeding in de grond zat.’ Ja, daar zit wat in. ’En misschien komt dat wel omdat er flink wat gewasresten van de vorige teelt door de grond heen zitten. Die nemen ook stikstof op en dat komen je plantjes tekort.’

Dat laatste komt me bekend voor. Als we in het verleden boomschors in de kas brachten moest er ook altijd extra voeding bij in het begin. Composteren kost namelijk eerst iets voordat het wat oplevert. Het is net het echte leven.

Voor alle zekerheid laat ik toch maar een grondmonster nemen. Dat is al weer een flinke tijd geleden. De tijd dat we viermaal in een jaar alle afdelingen bemonsterden ligt al een aardig tijdje achter ons. ’t Is crisis hè? Maar soms kan het niet anders.

En inderdaad, de cijfers wijzen uit dat er flink bijgemest dient te worden. Kalium, calcium en stikstof kunnen wel wat aanvulling gebruiken. En dus wordt de EC tijdens de watergift verhoogd. Wat extra kalksalpeter strooien voordat er geplant wordt kan ook geen kwaad. En dat alles voor een gezonde groei.

Plantjes. Soms zijn het net mensen.