Museum De Zwarte Tulp opent op 2 juni de deuren

  De Zwarte Tulp in Lisse gaat op dinsdag 2 juni weer open. Het museum toont tot en met 27 september de tentoonstelling 400 jaar Mayflower – Planten van de Pilgrims. Bezoekers moeten van tevoren een ticket bestellen.

  In 2020 is het 400 jaar geleden dat het schip de Mayflower vanuit Leiden, via Engeland naar Amerika voer. Eén van de Pilgrims, William Brewster, heeft op zijn overtocht met de Mayflower een uitgebreid naslagwerk over vooral medicinale maar ook voedselplanten meegenomen: het Cruijdeboeck (1554) van Rembert Dodoens. Leden van de Vereniging Botanische Kunstenaars Nederland hebben hier met een aantal Amerikaanse collega’s een tentoonstelling over gemaakt.

  Cynara scolymus – Artisjok (Kardoen) door Margriet Honingh

  Voedselplanten

  Van de meer dan 1000 planten die in het Cruijdeboeck staan is er een selectie gemaakt van planten die in die tijd of als medicinale of voedselplanten gebruikt werden. In de selectie komen ook planten voor, die de Indianen aan de Pilgrims lieten zien, zoals mais, pompoen en bepaalde bonensoorten. Bovendien bevat de plantenlijst verschillende kruiden en wortels die de Indianen als geneesmiddel gebruikten.

  De tentoonstelling vindt plaats in het kader van het evenement ‘Mayflower 400 Leiden’. Bij de tentoonstelling vinden tal van activiteiten plaats, zoals cursussen botanisch tekenen en lezingen. Naast deze is er ook een presentatie van kruidenboeken uit de tijd van de Pilgrims, waaronder het boek van Dodoens, en een speciale tentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Stephanie Syjuco (1974).

  Orange alert: werk van Stephanie Syjuco.

  Bron en foto’s: De Zwarte Tulp

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties