Myplant & Garden: bruidshows en eco-potten

De Milanese sierteeltbeurs Myplant & Garden blijft maar groeien. In de drie megahallen onder meer meer dan veertig bedrijven uit Nederland. Nederlandse bloementelers zochten de symbiose met de wedding ‘industrie’ in Italie. Dat resulteerde onder meer in een congres over bruiloften in Italie, weddings op de beursvloer en een heuse bruidsmodeshows. En hoe staat het eigenlijk met de duurzaamheid in Italië? Wel, ze lopen wat achter, maar het begint te komen. Italianen moeten wel als ze willen exporteren naar het noorden.

Directeur van exporteur Barendsen, Jan de Boer, op de bakfiets. Jan zorgde voor een beetje ‘rock & roll op de beursvloer.
Op Myplant stonden veel potplantentelers. De telers van Premium Flowers waren wederom van de partij om hun bloemen te promoten. Ze sponsorden met hun bloemen onder meer de bruidsshows die op de beursvloer plaatsvonden.
Snijcymbidium stond centraal tijdens de Paasviering in Vaticaanstad vorig jaar. Tijdens de beursweek richtte florale vormgever Paul Deckers de vertrekken van Kasteel Keukenhof in met allerlei creaties met cymbidium. In Milaan kreeg dit een gevolg met onder meer demo’s in de cymbidiumstand. Een vijftal cymbidumkwekers uit Nederland vloog vrijdag ‘even’ op en neer naar Milaan om te komen kijken.
Nederlandse kwekers van Premium Flowers en cymbidiumkwekers sponsorden de bruidsshow die mede was georganiseerd door Floweracademy van Charles Lansdorp en White Magazine. Paul Deckers en Dini Holtrop maakten de bloemencreaties. Het project weddingflowers krijgt ondersteuning van het Nederlandse diplomatieke postennet in Italië.
Nog meer bloemenbruidjes….
Een ambachtelijke pottenbakker trok veel bekijks….
Mozaïekpotten van de Italiaanse fabrikant Idel. Steeds meer plastic potten van het familiebedrijf uit 1977 zijn recyclebaar. „We kijken ook naar biologische afbreekbare potten, maar het is te vroeg om daar over te vertellen”, aldus Brando Desideri.
De Italiaanse kwekerij Vigo werkt met een biologsch afbreekbare pot van Modiform. Kruidenplanten worden opgekweekt in een plastic pot en dan overgezet in de eco-pot. De plastic potten worden hergebruikt. „We proberen aardig voor de aarde te zijn”, vertelde Sabina Borretta van Vigo. Er is volgens haar veel interesse voor de pot, met name in Duitsland. Doordat de potten duurder zijn dan plastic planten hebben niet alle klanten interesse. „Dat is altijd het probleem met duurzaamheid”, aldus Borretta.
De blauwe recyclebare potten van Pöppelman. Acht/ negen jaar geleden introduceerde de fabrikant al biologisch afbreekbare potten, maar die flopten, aldus Henning Bruns. Hij ziet vooralsnog teveel nadelen kleven aan andere materialen dan plastic. Biologisch afbreekbare potten zijn lastig machinaal te verwerken, maar moeilijk te beprinten. „Er is gewoon plastic nodig, maar je moet het wel recyclen.”
Citrusplanten en olijfboompjes bij Sicilia Verde. Al het fruit is eetbaar en dat wordt bekrachitgd met een het keurmerk Vito Certa. ‘Food you can trust’ verzekert het etiket. De planten die op ongeveer 70 ha worden geteeld worden in heel Europa afgezet.
Een ander voorbeeld van duurzaamheid in Italie. De tropischeplantenkwekerij Floramiata in Piancastagnaio. Enrico Barcella en Marco Cappellini, vertelden dat ze geen CO2 uitstoten. De kwekerij meet maar liefst 127 ha. De 30 ha kassen worden verwarmd met geothermie.
Veel olijfbomen op de beursvloer. Xylella beperkt zich tot Puglia. De rest van Italië is er vrij van. Vanuit Sicilië bijvoorbeeld kan er met een certificaat van de autoriteiten gewoon geëxporteerd worden.
Populair in Italië zijn groenteplanten. Horto Mio vaart er wel bij. Een bezoek aan de grootste tuincentrumketen van Italië Viridea leerde dat er in hun grootste vestiging nabij Milaan alleen al miljoen slaplantjes per jaar over de toonbank gaan.
In de stand van Danziger Lepidium Green Dragon. Voor de Israëlische veredelaar is dit een nieuw product. Ze merkte dat de markt maar weinig groene vullers heeft met stevige stelen en veel bloemen, verklaarde brand manager Michal Shafransky Fridman. De Keniaanse kwekerij Beauty Line teelt Green Dragon.
Op vrijdag veel Italiaanse scholieren op de beursvloer. Of ze blij waren om op de foto te gaan? Een van de scholieren toonde de fotograaf haar middelvinger.
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties