NVWA gaat waardplanten Xylella controleren op plantenpaspoort

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat vanaf 31 maart 2016 alle waardplanten van Xylella fastidiosa controleren op de aanwezigheid van een plantenpaspoort. Sinds december moeten alle waardplanten die in de EU besmet zijn bevonden voorzien zijn van zo’n paspoort. De dienst roept alle professionele bedrijven en organisaties op om voldoende maatregelen te nemen om een uitbraak in Nederland te voorkomen.

Xylella fastidiosa is een zeer schadelijke bacterieziekte die in Italië voor grote schade onder olijfbomen zorgt. Ook economisch belangrijke teelten zoals citrus, druif, amandel en perzik in Zuid-Europese landen worden bedreigd. De plantenziekte vormt geen gevaar voor de volksgezondheid.

Eind 2015 zijn nieuwe uitbraken van Xylella fastidiosa vastgesteld in Frankrijk (Corsica en omgeving Nice) vermoedelijk veroorzaakt door handel van sierplanten. EU wetgeving is in december 2015 aangepast.

Een uitbraak kan grote economische gevolgen hebben voor Nederlandse plantentelers en -handelaren, waarschuwt de NVWA. Alle waardplanten binnen 100 meter van de besmetting worden vernietigd. Rond de besmette zone wordt dan een bufferzone ingesteld van 10 km. Gedurende een periode van 5 jaar is er geen verkeer van waardplanten binnen en vanuit de bufferzone toegestaan.

Voor alle waardplanten die in de EU besmet zijn bevonden geldt een plantenpaspoortplicht. Deze verplichting geldt voor alle verkeer binnen de EU en binnen Nederland tussen professionele bedrijven en organisaties. Dit betreft ook planten bestemd voor consument, veiling, tuincentra, bouwmarkten, hoveniers, natuurbeheerders, en groenvoorzieningsafdelingen van gemeentes. Potplanten, struiken, bomen, perk- en kuipplanten vallen ook onder deze maatregelen. Zaden en eindproducten zoals vruchten, snijbloemen, snijtakken of snijblad zijn uitgezonderd van de maatregelen.

De complete bijgewerkte lijst met waardplanten is te vinden op de website van de EU.