NVWA neemt bij elf siertelers 6.000 liter illegale gewasbeschermingsmiddelen in beslag

De NVWA heeft vorige maand bij elf siertelers in verschillende delen van Nederland in totaal 6.000 liter van een illegaal gewasbeschermingsmiddel in beslag genomen. Dat meldt de inspectiedienst in een persbericht. Tegen de telers is proces-verbaal opgemaakt.

De in beslag genomen illegale middelen zaten in elf zendingen die waren voorzien van vervalste documenten, schrijft de NVWA. Op papier leek het te gaan om een onschuldige plantaardige olie, maar in werkelijkheid ging het om een illegaal gewasbeschermingsmiddel, aldus de inspectiedienst.

De zendingen waren via luchthaven Schiphol binnengekomen en doorgestuurd naar elf siertelers. Of zich onder hen ook glastuinders bevinden, wil de NVWA niet zeggen. Welke straf de telers boven het hoofd hangt, is volgens de NVWA nog niet bekend. „Dat is aan het Openbaar Ministerie om te bepalen”, aldus een woordvoerder.

Rotterdamse haven
In de Rotterdamse haven trof de NVWA samen met de Douane zes verdachte zendingen aan. Deze waren bedoeld voor de doorvoer naar andere landen, vooral buiten de EU. De NVWA onderzoekt of afzenders en ontvangers een toelating hebben voor de handel in gewasbeschermingsmiddelen.

Operatie ’Silver Axe’
De NVWA-inspecties maakten onderdeel uit van operatie ’Silver Axe’, een internationale operatie van zeven EU-landen gericht op de import en verkoop van illegale en namaak gewasbeschermingsmiddelen. De autoriteiten in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Slovenië onderschepten in totaal 190.000 liter gewasbeschermingsmiddelen. Daarvan werd 104.000 liter onderschept door de NVWA. Van deze hoeveelheid als geheel staat volgens de NVWA-woordvoerder niet vast of het al dan niet om illegale of namaak middelen gaat. „Dat wordt nog verder onderzocht.’’