NVWA grijpt opnieuw in

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA heeft maandag 18 januari drie handelaren aangehouden in een onderzoek naar de illegale handel in gewasbeschermingsmiddelen. De mannen uit het oosten van het land zijn in verzekering gesteld.

De middelen zijn onder meer afkomstig uit China. In september 2014 doorzochten rechercheurs een woning en twee bedrijfslocaties in het oosten en het westen van Nederland. Zij namen toen een grote hoeveelheid administratie en enkele duizenden kilo’s vermoedelijk illegaal gewasbeschermingsmiddel in beslag. De administratie van de bedrijven is in beslag genomen.

Veg-Oil
Deze zaak staat los van de 6.000 liter plantaardige olie (Veg-Oil) die elf siertelers uit India hadden geïmporteerd. De NVWA had deze partij eind vorig jaar onderschept op Schiphol.

Sinds de publieke bekendmaking van deze vondst, eind december, heeft de NVWA de telers niets meer laten weten. Een woordvoerder van de NVWA laat weten dat er een proces-verbaal naar het Openbaar Ministerie is gestuurd. Het OM beslist nu hoe de zaak verder verloopt.

Uit de eerste analyses is gebleken dat er slechts minieme hoeveelheden bestrijdende stof (Neemolie) in de olie zaten. Volgens de NVWA-woordvoerder is dat niet relevant. „Als deze stof niet is toegestaan, mag hij er gewoon niet in zitten.”