Nazomer

Langzaam komen we in de nazomer. De dagen worden korter dan de nachten. De temperaturen blijven overdag nog aangenaam in de hoge 20°C. Maar afgelopen nacht zakte het kwik naar de 2.8°C. De zonnepanelen voor de opwekking van elektriciteit staan al in hun winterstand, verticaal gericht op het zuiden. In de kas zijn onze twee parttime medewerksters terug van hun zomerreces.

We zijn begonnen met de productie van hibiscusstekken voor het komend voorjaar. De beworteling gaat snel (vier weken) door de hoge temperaturen. Later in het seizoen duurt dat minstens zes weken. De afdeling met bromelia’s wordt opgevuld met voorjaarsplanten. De behandeling van de partij voor de Kerst duidt op het begin van het nieuwe afleverseizoen na de relatieve stilte van de zomer en het najaar.

Tijdens de winter willen we verzekerd zijn van voldoende warmteproductie. Als verwarming gebruiken we sinds 2003 High Efficiency Condensing Boilers. Deze boilers hebben een rendement van ongeveer 93%. Warme water van 40°C stroomt door het onderverwarmingsnet van kunststof slangen tussen de potten; daar wordt warmte optimaal benut. Aanvullend gebruiken we in de koude periode heteluchtkachels. Voor komende winter hopen we er weer warm bij te zitten.

In de achtertuin is het een drukte van belang. Zomergasten zijn in augustus vertrokken, wintergasten komen langzaamaan een overwinteringplaats opzoeken. Ook hebben we buiten camera’s geïnstalleerd en observatieposten geplaatst om rondlopend wild in de gaten te houden. Verschillende herten laten zich regelmatig ’s nachts op de gevoelige plaat vastleggen.

Op zondag 25 september vierden we de eerste verjaardag van de New Limburg Brewing Company. Deze craft beer brewery maakt Belgische stijl bieren: wit bier, dubbel, tripel, en stout. Het is deze zomer een prima plaats geweest voor verkoeling aan het eind van een warme zomerse dag. De brouwerij is net om de hoek van ons huis gevestigd in een voormalige lagere school.

De bibliotheek is brouwlokaal geworden, een klaslokaal is het taplokaal. En de gymzaal zal ook worden ingericht als brouwlokaal nu ze toestemming hebben gekregen om te produceren voor de LCBO (Liquor Control Board of Ontario), de grootste klant van alcoholische dranken ter wereld met bijna-alleen-recht van verkoop in Ontario. Lokale wijn bier en alcohol producenten mogen met een vergunning van de LCBO hun eigen producten verkopen.

Angelle van Kleef,
potplantenteler Ontario, Canada