Nederland importeert steeds meer gas uit Noorwegen en Rusland

Nederland importeert steeds meer aardgas uit Noorwegen en Rusland. Ook is de import van vloeibaar aardgas meer dan verdubbeld. Zo wordt de verminderde gasproductie uit eigen bodem gecompenseerd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De winning van aardgas uit de Nederlandse bodem is het afgelopen jaar met ruim een kwart verminderd naar iets meer dan 51 miljard m3. Daarvan kwam bijna 29 miljard m3 (ruim 56%) uit het Groningse veld. Om de daling van de winning te compenseren is meer aardgas ingevoerd.

In 2015 werd in totaal ongeveer 36 miljard m3 aan aardgas geïmporteerd. Vooral uit Rusland en Noorwegen wordt steeds meer gas ingevoerd. Zo is de invoer uit Rusland tussen 2010 en 2015 verdubbeld. Tegelijkertijd nam de import van Noors aardgas met ruim 50% toe. De import uit Denemarken (-44%) en het Verenigd Koninkrijk (-18%) is tussen 2010 en 2015 afgenomen. In totaal nam de invoer van aardgas in die periode met bijna de helft toe.

Invoer vloeibaar aardgas verdubbeld
Ook steeg de invoer van vloeibaar gemaakt aardgas, het zogenoemde LNG (liquified natural gas). LNG wordt aangevoerd per tanker, in tegenstelling tot gasvormig aardgas, dat via pijpleidingen getransporteerd wordt. Werd in 2014 nog amper 1 miljard m3 LNG geïmporteerd (berekend in gasvormige toestand), in 2015 was dit al meer dan verdubbeld tot 2,3 miljard m3.