Nederlands grootste geothermieproject gaat officieel van start

Trias Westland, het grootste geothermieproject van Nederland, is op 10 mei officieel van start gegaan. Met het symbolisch opbouwen van een boortoren en het afschieten van een confetti-kanon gaven het kwekersbestuur, het projectteam en de financiers van Trias Westland tijdens een feestelijke bijeenkomst bij Tomato World in Honselersdijk het startschot voor de eerste werkzaamheden die nodig zijn voor de boring naar 4 km diepte.

De boring zal plaatsvinden aan de Lange Broekweg in Naaldwijk, ter hoogte van de Zandheullaan. Op dit perceel, dat door Trias Westland is aangekocht van sierteler Ton Wesstein, wordt momenteel een kas gesloopt, waarna de boorlocatie in juni verder kan worden ingericht. Dat begint met het plaatsen van de conductor, een soort beschermhuls voor de boring, gevolgd door voorbereidende grondwerkzaamheden. Na de zomer zal de boortoren worden opgebouwd.

Tweehonderd heipalen
Om de boortoren te kunnen dragen, worden er meer dan tweehonderd heipalen aangebracht. Een boortoren die 4 km diep moet kunnen boren, is namelijk zwaarder en robuuster uitgevoerd dan de torens die tot nu toe in Nederland naar aardwarmte boorden op een diepte van maximaal 2,5 km. In het najaar zal de eerste boring plaatsvinden. Die zal, evenals de tweede boring, ongeveer honderd dagen duren. Naar verwachting kunnen de eerste bedrijven in de zomer van 2018 op het warmtenet worden aangesloten.

Proefboring
Het gaat overigens om een proefboring die moet aantonen of de beoogde warmte in de Trias-aardlaag ook daadwerkelijk aanwezig en winbaar is om alle 49 deelnemende (glastuinbouw)bedrijven te kunnen aansluiten op geothermie. Blijkt het Trias niet geschikt om er voldoende warmte uit te winnen, dan wordt een tweede reguliere aardwarmteboring uitgevoerd naar de zogeheten Onderkrijtlaag op circa 2,5 km diepte. In dat laatste geval kan slechts een deel van de bedrijven worden aangesloten.

Meer over aardwarmte en duurzame energie kun je lezen in Bloemisterij Extra, een speciaal bewaarnummer dat deze week verschijnt. Als je nu een proefabonnement neemt, krijg je Bloemisterij een half jaar lang met ruim 50% korting! Bovendien ontvang je er gratis Bloemisterij Extra bij!

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties