Neonicotinoïden

Het is al een maand of wat geleden dat we besloten om af te stappen van Admire als middel tegen bladluis.

Gevolg van de aanhoudende stroom berichten over de gezondheidsrisico’s die er aan kleven. Vooral voor bijen dan. Wij kozen ervoor in plaats daarvan Actara te gaan gebruiken, afgewisseld met Teppeki.

Tot vorige week. Toen keek ik eens welke bestrijdingsmiddelen er nu precies tot de groep van neonicotinoïden behoren. En daar stond dus vrolijk ook het middel Actara tussen. Dat schiet lekker op zo. De zoektocht gaat daarom verder. Plenum dan maar?

Ja, want luis kan een lelijk probleem zijn in bloemen. Vandaar waarschijnlijk ook dat er zoveel verschillende soorten middelen bestaan. Kennelijk zijn wij niet de enigen. Want of ze nu zwart, groen of rood zijn, je wilt ze eigenlijk niet tegenkomen in je gewas. Maar hoe voorkom je het?

Weerbaar telen is het modewoord in dat kader. Als je gewas er gezond bij staat is het ook minder aantrekkelijk voor insecten, zegt men dan. Ja, dank je de koekoek. Wij hebben prachtig mooie, super gezonde gewassen gehad waar luizen zich zaten te bescheuren. Ons was het lachen snel vergaan. Hele stukken konden we versnipperen. Het resulteerde in een strakker schema qua spuitwerk.

Maar biologie dan, hoor ik iemand zeggen. Tja, dat is een nog onontgonnen gebied in onze bedrijfsvoering. Dat komt ook een beetje omdat men ons ooit wijsmaakte dat knoflookextract wortelduizendpoot zou verdrijven. Toen wij voorstelden dat we het spul zouden betalen als het zich bewezen had, gaf men niet thuis. Het zorgde ervoor dat wij wat huiverig staan tegenover biologie. Van chemie weten we zeker dat het werkt. Dat bewijst zich bij ons al meer dan 30 jaar.

Maar het wordt wel steeds lastiger. Niet omdat we aanlopen tegen resistentieproblemen. Zelfs Vertimec, Rizolex en AAterra doen nog steeds wat op het etiket beloofd wordt. Nee, de publieke opinie en de regelgeving maken het lastiger. Wie chemisch bestrijdt krijgt zelf ook al snel een etiket opgeplakt. En het gelimiteerde gebruik van middelen maakt het ook niet gemakkelijker.

Dus dan toch maar over op biologische luisbestrijding? Laat ik nu net iets lezen over de sluipwesp aphidius-matricariae…