Nieuwe bouwregels kunnen telers op kosten jagen

Waarschijnlijk gaat per 1 januari 2019 de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in. Hoewel dat nog ver weg lijkt, kan het voor telers die in 2019 of later een nieuwe kas of ander bedrijfsgebouw willen bouwen, toch handig zijn om te weten wat die Wkb op hoofdlijnen gaat inhouden. Wist je bijvoorbeeld dat die nieuwe bouwregels kwekers misschien wel op extra kosten gaan jagen?

Als de Wkb in 2019 van kracht wordt, zal een tuinder die bijvoorbeeld een kas wil gaan bouwen, een contract moeten afsluiten met een kwaliteitsborger. Deze persoon (private partij) controleert de bouwkwaliteit van de nieuwe kas. De vraag is hoe vaak de kwaliteitsborger op de bouw aanwezig wil zijn. „Als hij bij elke stap in het bouwproces aanwezig wil zijn, wordt het voor de teler namelijk een duur plaatje. Want als opdrachtgever moet hij de kwaliteitsborger betalen”, aldus Sandra Janssen, adviseur Vergunningen van DLVge.

Het zal volgens Janssen van de kwaliteitsborger gaan afhangen of de nieuwe regels voor een teler in de praktijk werkbaar zijn. Ze signaleert daarbij wel een spanningsveld. „Aan de ene kant kunnen meer controles op de bouwplaats tot een betere bouwkwaliteit leiden. Aan de andere kant moeten er niet onnodig veel controles zijn, want dat gaat voor de teler in de kosten lopen én de bouw loopt er vertraging door op.”

Meer weten over de nieuwe bouwregels? Lees komende vrijdag de nieuwe Bloemisterij!

guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rob van den Ende
Rob van den Ende
4 jaren geleden

En is de kwaliteitsborger ook aansprakelijk als er naderhand bijvoorbeeld verzakking optreedt?

Minder regels.........
Minder regels.........
4 jaren geleden

Ja natuurlijk Rob, dat zit dan bij de prijs ingecalculeerd :p

. Verheul
. Verheul
4 jaren geleden

Dit zou dus ook moeten betekenen dat de bouwleges aanzienlijk naar beneden kunnen aangezien de gemeente de controleplicht nu afschuift naar een 3e partij!