Nieuwe poinsettia’s scoren beste in kwaliteitscompetitie

De noviteiten Q-Ismas Star Crunch en Titan White wonnen de Poinsettia Awards 2014-2015. In de kwaliteitscompetitie van LTO en FloraHolland scoorden zij het beste op sierwaarde.

In de uitbloeiruimte van FloraHolland in Naaldwijk zijn 861 planten beoordeeld op houdbaarheid, uitval, bladval en botrytis. Hieruit rolt een cijfer voor de sierwaarde, waarbij het getal 5 de maximale score is. Kwekerij De Wilgenlei uit Bleiswijk behaalde met de rode Q-Ismas Star Crunch met een 4,6 de hoogste score. De rode cultivar van de Deense veredelaar Graff is afgelopen jaar op beperkte schaal door De Wilgenlei beproefd. Komend seizoen is er flinke uitbreiding. De goede houdbaarheid en respons van handelaren zijn daarvoor belangrijke redenen. „Het is mooi dat de cultivar in de competitie bewees dat zijn kwaliteit goed is”, aldus Robin van der Knaap van De Wilgenlei.

Veredelaars
Telers en veredelaars doen mee aan de kwaliteitscompetitie. Bij de telers waren er 42 inzendingen van gemiddeld vijf planten afkomstig van 21 bedrijven. Zij brengen vrijwillig hun verkoopbare planten naar de uitbloeiruimte. Zes veredelaars brachten samen 24 cultivars in die een langer beoordelingstraject ondergingen. Eerst opkweek in twee aparte kassen, daarna een handelsfase en tot slot de beoordeling op sierwaarde. Elke veredelaar leverde een referentieras en maximaal vier noviteiten, al dan niet onder nummer. De test is voor hen een goede manier om sortiment te beoordelen. Veredelaar Syngenta had met Titan White de beste poinsettia van alle veredelaars en won de Award.

Genomineerden
Voor de telers Award waren vijf inzendingen genomineerd. Naast De Wilgenhoek met Q-Ismas Star Crunch waren dit:
– Van den Berg, Est met Christmas Feelings
– Kwekerij Chris Endhoven met Christmas Feelings Pearl
– Kwekerij Freek van der Velden met Mars Pink
– Tim van Leeuwen met Christmas Feelings
De gemiddelde kwaliteit was hoog dit jaar; weinig uitval door botrytis, zware scheuten, donkergroen blad, een vlak bloemscherm en nauwelijks breuk.

De prijs en oorkonde voor de winnende Q-Ismas Star Crunch