Nieuwkomer op stroommarkt ETPA tevreden over eigen start

Het nieuwe elektriciteitshandelsplatform ETPA (Energy Trading Platform Amsterdam) is tevreden over zijn eigen start. Sinds de lancering van ETPA op 31 januari is de handel in korte termijn elektriciteit goed op gang gekomen, zo laat het nieuwe handelsplatform weten.

Ruim twintig partijen hebben zich gemeld met interesse in ETPA. De helft daarvan heeft zich inmiddels aangesloten. Daaronder bevinden zich zowel grote (energie)bedrijven als nieuwe partijen in de markt.

ETPA richt zich op de intraday handel in elektriciteit. Daaraan is volgens het bedrijf behoefte omdat steeds meer energie uit duurzame bronnen afkomstig is en meer flexibiliteit nodig is om het elektriciteitsnet in balans te houden. Bij ETPA – dat zichzelf interessant noemt voor glastuinders – is het mogelijk om op week-, dag-, weekend-, uur- en kwartierbasis te handelen.

Oprichter Pol van der Linde: „Bij ETPA betaal je voor de handel, en niet voor het lidmaatschap. Daarom zijn wij ook voor partijen met een kleiner volume een interessante partij.” Medeoprichter Sander Dijkman vult aan: „De laatste hordes zijn genomen wat betreft het inregelen van de fysieke levering en het toezicht. Elk uur zijn er voldoende koop en verkooporders, er is dus nu al voldoende te handelen bij ETPA.”

Landelijk netbeheerder TenneT, sinds april vorig jaar 40% aandeelhouder in ETPA, ziet in de nieuwkomer een win-winsituatie. „Door het groeiend aandeel van fluctuerend aanbod van zonne- en windenergie krijgen wij steeds vaker te maken met onbalans. Wij hebben dus flexibiliteit nodig om dat op te lossen. Met ETPA kan de markt dit deels zelf oplossen en hebben wij een zorg minder”, aldus Tennet-bestuurslid Ben Voorhorst.

Ook vanuit de markt is ETPA goed ontvangen. Zo stelt Peter van den Berg van AgroEnergy: „Wij hebben met onze klanten, de tuinders, veel belang bij het goed op gang komen van een liquide intraday markt waarop ze de flexibiliteit die ze hebben met hun installaties, goed tot waarde kunnen brengen.”