Nife: Afnemende vraag naar olie

    De gasmarkt is nog steeds stabiel op een laag niveau. De Elektramarkt heeft zijn oude niveau hervonden, analyseert Nife. Het is afwachten wat een nieuwe tegenslag voor windmolens vanuit Brussel voor effect op die markt gaat hebben. De vraag naar olie neemt af, waarbij het Internationale Energieagentschap (IEA) somber is over de wereldwijde vraag naar olie de komende jaren.

    De daghandel van gas verloopt vandaag de dag op een dubbel zo hoog niveau als we gewend zijn van afgelopen zomer. Als de herfst het huidige niveau handhaaft zou het een uniek jaar kunnen worden door het lage niveau en dit is tevens zeer onverwacht. Het orkaanseizoen in Amerika kan nog wel roet in het eten gooien, evenals kou in Europa. Want als de orkanen los gaan zal er wellicht ook geen LNG geëxporteerd worden naar o.a. Europa. De lange termijncontracten zijn licht gestegen mede door het sentiment omdat dat de zomer voorbij is en de vraag weer wat op gang zal komen maar verder is er nog geen trend te zien voor een structurele verandering van het niveau.
    De aanvoer van gas uit Noorwegen zou deze week een drukkend effect op de prijzen van de daghandel kunnen geven maar door de weersomstandigheden kan de vraag ook licht toenemen waardoor het één het andere weer kan opheffen.
    De vraag over wat de toekomst biedt voor wat betreft de huidige koers is nog niet veel te zeggen omdat er onderliggend veel politieke invloeden zijn. Zo worden de messen geslepen tussen diverse landen over verschillende onderwerpen, zoals over Wit-Rusland, Oekraïne, Krim, Nord Stream 2, en de problemen met Turkije en Griekenland, de Brexit en de handelsoorlog tussen Amerika en China. Elk van de voorgaande onderwerpen kan de gasprijs sterk beïnvloeden.

    Elektramarkt heeft oude niveau hervonden
    Nadat Eurocommissaris Frans Timmermans had aangegeven dat de Europese Unie niet 40% maar 55% CO2 reductie nastreeft, liep aanvankelijk de prijs voor de CO2-emissierechten sterk op, maar inmiddels is van de stijging niets meer over. De emissierechten liften veelal mee op de koers van de economische verwachtingen en deze lijken toch wat af te vlakken. Het afvlakken van de economie is goed te zien aan de koers van olie. De koers van olie staat onder druk omdat de vraag momenteel lager is dan wat analisten hadden ingeschat, dit is doorgaans een maatstaf voor het presteren van de mondiale economie.
    De prijzen voor de lange termijncontracten hebben een vergelijkbaar koersverloop gehad als de koers van de CO2-emissierechten. Ook de prijzen van de daghandel zijn onrustig geworden, maar dit wordt meer veroorzaakt door de weersomstandigheden. De pieken en de dalen op de daghandelsmarkt zijn dit jaar steeds groter geworden, met veel dagen ertussen dat de prijs rond de nul euro per kWh. profileerde en momenteel veel uren boven de tien cent per kWh.
    Een nieuwe extra tegenslag voor windmolens komt sinds afgelopen week niet door bewoners die tegen de plaatsing van de molens zijn, maar vanuit Brussel. Er is namelijk een arrest van het Europees Hof van Justitie die tegenstanders extra tools in handen geeft om de bouw van nieuwe windparken tegen te werken. Het Europees Hof van Justitie geeft aan dat er aanvullende onderzoeken gedaan moeten worden voordat een bouwvergunning afgegeven mag worden.
    Het afgelopen jaar zijn er steeds meer berichten verschenen in de media waarin gepleit wordt voor de bouw van nieuwe kerncentrales. Het voordeel is dat er bij de opwek met kerncentrales totaal geen CO2 wordt uitgestoten. Zo is het ook voor de Nederlandse politiek niet langer een taboe. In Den Haag heeft de kamer met een meerderheid ingestemd met een plan van de VVD en het CDA om serieus onderzoek te doen naar de bouw van een nieuwe kerncentrale.

    Vraag naar olie neemt af
    Het Internationale Energieagentschap (IEA) is somber gesteld over de wereldwijde vraag naar olie de komende jaren. Na een groeiende vraag naar olie de afgelopen jaren, kwam de IEA vorige week met het bericht dat de groeiende vraag naar olie gaat afnemen. Eerder meldde de Britse oliemaatschappij BP dit ook al. De recente rapportgegevens over de Amerikaanse voorraden die harder gezakt zijn dan men had verwacht, hebben een stijgende werking gehad op de olieprijs. Productiebeperkingen door het orkaanseizoen in de Golf van Mexico helpen ook mee aan een oplopende prijs nadat deze flink was gedaald de afgelopen week. Analisten geven aan dat de dalende vraag naar olie ook wel eens te maken kan hebben met het feit dat China is gestopt met de aankoop van goedkope olie uit de markt. Aankomende donderdag heeft de OPEC+ weer overleg o.a. over de gemaakte afspraken voor de productiebeperking en of alle leden zich hier wel aan houden.

     

    Deze energieanalyse wordt verzorgd door Nife Energieadvies

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties