Nife: energiemarkt vanwege onzekere toekomst

De hittegolf is voorbij en hij heeft relatief weinig effect gehad op de prijs van elektra. Er is geen stijging gezien die te maken zou hebben met een hogere vraag voor het gebruik van koelapparaten. Enerzijds steeg de prijs van gas voor de opwek van elektra in gascentrales, anderzijds daalde de prijs van kolen en CO2-emissierechten en was er veel elektra aanbod van zonnepanelen.

Nu de vraag aan het afnemen is voor de opwek van elektra, zijn de spotprijzen ook weer licht gedaald en nog altijd op een laag niveau. Afgelopen weekend was er op sommige momenten veel elektra aanbod van zonnepanelen en windmolens in grotere mate waardoor de spotprijzen dicht bij het nul punt arriveerden. Voor de lange termijn is afgelopen week een daling gesignaleerd die nog gezien kan worden als een onderdeel van een zijwaartse beweging van de koers.

De levering van LNG is weer wat toegenomen, wellicht door de licht gestegen prijzen van daghandel. Bij leveranciers bestaat de hoop dat deze nog verder door kunnen stijgen.

Turkije gaat LNG-vondst voor zichzelf gebruiken
In de toekomst kan het in theorie gebeuren dat Turkije leverancier van gas wordt. Onlangs werd groots aangekondigd dat er een gasbel in de Zwarte Zee is gevonden ter grootte van circa 800 miljard kubieke meter. Nadat alles en iedereen lyrisch was kwamen er meer details boven water en bleek het te gaan om een volume van slechts 300 miljard kubieke meter gas. Turkije importeert zelf jaarlijks circa 50 miljard kubieke meter gas en zal de vondst van aardgas voor eigen gebruik in 6 jaar opsouperen nadat het er vele miljarden dollars in investeert.

CO2-rechten aan opmars begonnen
Ondanks de toenemende vraag naar elektra zien we dat de vraag naar kolen laag is en dit is goed te zien in de prijsvorming, de prijs is namelijk circa 10% gedaald afgelopen twee weken. Hier tegenover staat dat de prijzen voor CO2-emissierechten uit het niets weer een opmars zijn begonnen, mogelijk als gevolg van het vertrouwen in de economie. Het vertrouwen kan ontstaan uit de cijfers over het aantal COVID-19 besmettingen in China: hier zou geen opleving van het virus te vinden zijn.

Olie stabiel vanwege uitblijven van toekomstvisie
Globaal gezien is de prijs van olie in een vlakke zijwaartse koers al enkele weken op rij. De status van COVID-19 geeft sterk sturing aan de richting van de koers van olie. Tussentijds wordt er aan de aanbod zijde met man en macht geprobeerd om de prijs van ruwe olie op een niveau te krijgen tussen de 40 tot 60 dollar per vat van 159 liter. Dit wordt hoofdzakelijk gedaan door de producenten die de productie afvlakken om zo aanbod en vraag in balans proberen te houden en dit is niet geheel zonder succes. Afgelopen week heeft er weer een OPEC+ vergadering plaatsgevonden, maar dit leverde weinig verrassingen op. De groep en zijn bondgenoten handhaafden hun productiedoelstellingen.

Deze energie-update is verzorgd door Nife.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties