Nife: Meer gas uit Siberië naar China

Rusland is wereldleider in gasreserves en China is ’s werelds grootste gasimporteur. Een jaar geleden werd de Power of Siberia in gebruik genomen; een gigantische pijpleiding van het oosten in Rusland naar het noorden van China die beide landen minder afhankelijk maakt van hun relaties met het Westen. Voor de tweede maand op rij wordt er door deze pijplijn meer gas aan China geleverd dan gepland was. China bereidt zich voor om de import van gas uit Siberië verder te verhogen.

Het dalen van de temperaturen kan de gasprijs in de komende periode licht doen stijgen. Een aanval van echte Siberische kou kan misschien voor een flinke stijging zorgen, al lijkt de Russische beer nog ver weg en is een stijging voorlopig nog niet aan de orde.

Vertrouwen in de economie laat elektra koers stijgen
De onderliggende prijsbepalende kostencomponenten voor de lange termijncontracten zijn allemaal gestegen, ondanks de Brexit perikelen en de mondiaal afnemende vraag naar kolen. Voordat corona ten tonele verscheen, werd de prijs van de CO2-emissierechten prijsdrukkend beïnvloed door de mogelijke harde Brexit. Nu handelaren de negatieve invloed van corona al vergeten lijken te zijn, is er van de Brexit druk op de prijs, zoals het er naar uit ziet, ook weinig over. Mogelijk is een harde Brexit niet ophanden, volgens de inzichten van beurshandelaren.

De prijs van de korte termijncontracten heeft een relatief hoog niveau als gevolg van de matige aanvoer van wind en de forse vraag naar elektra in Europa. In Frankrijk wordt er nog altijd veel verwarmd met elektrische installaties.

Geleidelijke verhoging olieproductie
De OPEC+ heeft besloten om de productie voor Q1 2021 te verhogen, de oliemarkt liep al vooruit op het besluit. Toen zo’n anderhalve week geleden de eerste geluiden te horen waren dat de OPEC+ wellicht haar productie langer laag zou houden, namen veel speculatieve beleggers positie in. Tegelijkertijd kwam het nieuws van de COVID19 vaccins. De verwachting van hogere vraag naar, en minder aanbod van olie nam de zorgen rond overaanbod weg. Als gevolg hiervan stegen de olieprijzen.

Deze update wordt verzorgd door Nife Energieadvies.

Power of Siberia. Foto: Shutterstock

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties