Nife: tijdperk van steenkool bijna voorbij

Hernieuwbare energiebronnen gaan in de komende jaren een einde maken aan het gebruik van steenkool. Groene stroom is naar verwachting in 2025 wereldwijd de grootste bron van elektriciteitsopwekking. Dat stelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in het onderzoeksrapport ’Renewables 2020’. Daaruit blijkt dat de wereldwijde installatie van groene stroom dit jaar een recordniveau bereikt. Bijna 90% van de groei van de totale stroomcapaciteit is afkomstig van hernieuwbare energiebronnen. Slechts 10% wordt aangedreven door gas en kolen. Door deze trend ligt groene stroom op koers om tegen 2025 de grootste energieleverancier te zijn. Waterkracht zal vrijwel de helft van de groene stroom blijven leveren. Dat is tevens de grootste bron van hernieuwbare elektriciteit ter wereld, gevolgd door zonne- en windenergie.

China en de Verenigde Staten zijn volgens de voorspellingen van het IEA belangrijke aanjagers van de groei van hernieuwbare energiebronnen. De ontwikkelaars profiteren daar nog snel van de stimuleringsregelingen die aflopende zijn. Het is nog onduidelijk welke kant dat komende jaren op gaat, gezien overheidsbeleid daarin bepalend wordt. Welke koers gaat de nieuwe Amerikaanse premier varen?

Komend jaar zal India naar verwachting de grootste bijdrage leveren aan de opleving van hernieuwbare energie. De groei in dit land laat per 2020 bijna een verdubbeling zien. De Europese Unie is tevens een drijvende kracht waar de capaciteitsuitbreidingen in 2021 volgens prognoses snel toenemen.

Warm weer houdt stijging van de gasprijs beperkt
De koers voor aardgas ging afgelopen week omhoog, toen bekend werd dat er een doorbraak is in een mogelijk vaccin tegen corona. Beurzen reageerde hier zo positief op dat de AEX uiteindelijk het niveau van voor de coronacrisis bereikte en ook de energieprijzen mee omhoog namen. Tot grote stijgingen kwam dit overigens niet. De gasmarkt corrigeerde iets naar beneden later in de week. Alle gasopslagen in Europa zijn voldoende gevuld, zo blijkt uit de cijfers, en worden de komende weken voorzien van aanvoer uit Noorwegen en LNG uit de VS. Echte kou is er dan ook nog niet geweest dit jaar; een jaar waarin het al een record van 229 dagen boven de 10°C is geweest.

De dagprijzen zijn door gunstige weersomstandigheden weer gedaald met in de nacht soms min-uren. Hiermee is de koers weer naar het oude niveau teruggekeerd, nadat er verleden week weinig wind opbrengst was en de elektraprijs hierdoor omhoog ging. De lange termijncontracten zijn afgelopen week opgelopen maar bevinden zich nog wel binnen de bandbreedte van een dalende trend. De opwaartse kracht lijkt wat weggeëbd te zijn, mogelijk als gevolg van de beurzen waar de opgaande rally ook afgevlakt lijkt te zijn. Deze koersbeweging is ook te zien in de onderliggende kostencomponenten, zoals kolen en de CO2-emissierechten.

De koers van olie vraagt om schokbrekers
De koers voor een vat olie steeg de afgelopen week enorm na het positieve bericht over het nieuwe coronavaccin, nadat de koers al richting naar boven had gevonden tijdens en na de presidentsverkiezingen, kreeg het een enorme boost na het positieve nieuws over een mogelijk vaccin. Ook al is de olieprijs nog lang niet terug op het oude niveau, een stijging van 10% is natuurlijk een uitzonderlijke beweging op de oliemarkt. Het niveau van voor de corona is nog ver weg en zal uiteindelijk moeilijk worden om te bereiken als alle beperkingen gehandhaafd blijven de komende maanden.

Deze update wordt verzorgd door Nife Energieadvies.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties