Noodmaatregelen tegen bacterieziekte Xylella

  De import en handel van 27 geslachten en 160 plantensoorten zijn door de Europese Commissie vanaf 18 mei verder aan banden gelegd. Dit als gevolg van de grote zorg van vooral Zuid-Europese landen voor de bacterieziekte Xylella fastidiosa.

  De geslachten en soorten mogen niet langer geïmporteerd worden in de Europese Unie, totdat de exporterende landen hebben aangegeven of ze kunnen voldoen aan de EU-vereisten.

  Uit een eerste analyse van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat gewassen Phoenix roebelenii en Phoenix reclinata het meest getroffen worden. De NVWA brengt momenteel de gevolgen van het EU-besluit voor import en handel binnen de EU verder in beeld.

  Waardplanten
  Xylella fastidiosa heeft een grote variëteit aan waardplanten waaronder verschillende soorten Citrus, Prunus, Vitis en Quercus en Neriumoleander, Ulmus americana, Platanus occidentalis en Liquidambar styraciflua.

  Xylella fastidiosa is een zeer schadelijke bacterie die in Italië al vele olijfbomen heeft verwoest. Ook andere economisch belangrijke teelten in Zuid-Europa zoals citrus, druif, amandel en perzik worden bedreigd. De bacterie is onder andere afkomstig uit Midden-Amerika en kan nog veel meer soorten planten aantasten.