Nuchter

Ik had enthousiast een foto op Twitter gezet met daarbij de volgende woorden: ’Kijk, het kan dus.

Een ingezonden brief van een boomkweker over bijen zonder meteen imidacloprid te bashen.’ Maar twee dagen later krijg ik een reactie van ene Henk: ’Zijn er nog zwaluwen in Boskoop?’

De boomkweker had het in zijn bijdrage over het project ’Blij met de Bij’. Bijenkasten die op kwekerijen worden geplaatst voor bestuiving van ilex en andere planten. Vorig jaar zomer leidde dat weer tot een uitstekend resultaat. Hij schreef ook nog dat als het misgaat met de bij, dit bijna in alle gevallen te maken heeft met de varroamijt. Hij brak een lans voor het aanplanten van insectentrekkers als bodembedekkende heesters zodat er de hele zomer bloemen beschikbaar zijn en adviseerde particulieren de aanschaf van bijenhotels. Geen woord over imidacloprid.

 

Ik houd daar wel van. Van nuchtere mensen die zich niet direct laten meeslepen door de waan van de dag. Ik ben daarom blij met politici die in de Tweede Kamer erop wijzen dat eerst de regels maar eens gehandhaafd moeten worden voordat er een verbod komt. En met professors die durven te stellen dat E-nummers onze voedselveiligheid veel goeds hebben gebracht. Of dat er met een kroketje op z’n tijd niks mis is.

 

Want laten we wel wezen, het is toch een wonder dat wij met z’n allen nog leven? Vroeger zette je sigaretten en sigaren op tafel bij een verjaardag. De kamer stond blauw. Nu moeten kinderen een helm op als ze gaan fietsen, maar wij dan vroeger? En als mijn vader met Gramoxone een hoekje land ging spuiten dan moest ik er met een stuk spaanplaat naast lopen zodat de peterselie geen last had. ’Wel je adem inhouden!’ Man, ik kán me toch lang m’n adem inhouden…

 

Laat me duidelijk zijn, ik wil daar niet naar terug. Bij mij in huis wordt al jaren niet meer gerookt. En als ik aan het spuiten ben heb ik liever geen mensen in de buurt. Maar dat we af en toe doorslaan de andere kant op lijkt me ook duidelijk. Selectief dan, want met het vliegtuig op vakantie is voor de meesten geen probleem. Over schadelijk gesproken.
Maar kan iemand me misschien vertellen hoe het zit met die zwaluwen in Boskoop? Of moet ik zelf even gaan kijken?