Oeganda op zoek naar kritische massa sierteelt

De sierteelt in Oeganda kent stekbedrijven en rozenkwekerijen. Aanwezige bedrijven en exportorganisatie UFEA zien graag dat de sierteelt in het Afrikaanse land groter wordt en diversifieert. Het land heeft kritische massa nodig om concurrerend te zijn.

De sierteelt in Oeganda is vrij eenzijdig. Bedrijven telen er stek of snijrozen. De stekbedrijven zijn de afgelopen jaren sterk gegroeid. De rozenfarms – totaal 119 ha – zijn over het algemeen relatief klein gebleven. Op een bedrijf na, dat 60 ha meet, zijn de bedrijven 8 tot 12 ha groot, weet Esther Mekambi. Zij is sinds 2019 executive director van de Uganda Flower Export Association (UFEA). Mekambi was een van de gasten in de radiouitzending over de Oegandese sierteelt van Jungle Talks to the World op Paprika Tasty Radio.

Bij Xclusive in Uganda bouwen ze tot twee kassen per jaar bij

De bedrijven, die middelgrootbloemige rozen telen, zijn de afgelopen jaren niet uitgebreid.  Daarvoor verdienen ze te weinig. Tot 2019 deden de telers met een agent zaken. Mekambi: „Ze konden daardoor niet onderhandelen over de prijs. Nu hebben ze meer dan een afnemer. Een nadeel blijft echter dat de rozen bestemd zijn voor het laagste segment. Het is lastig om over een goedkoop product te onderhandelen.” (..)

Welke gewassen zijn geschikt voor Oeganda? Lees hier het volledige artikel over de Oegandese sierteelt via mijnbloemisterij.nl. Geen abonnement? Kijk hier of bel 071 5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties