Omzet bloemen blijft fors achter in november

De omzet van de snijbloemen verkocht via FloraHolland bleef in november, mede dankzij een veildag minder, flink achter bij vorig jaar. Kamerplanten leverden een half procent omzet in.

De omzetontwikkeling van veel snijbloemen was vorige maand veel lager dan in 2012. Roos leverde met 8,5% in de top 10 het meeste in. Vergeleken met vorig jaar kwamen ruim 6% minder stelen bij een middenprijs van €0,181; een halve cent meer. Ook tulpen bleven met bijna 7% minder omzet fors achter. Dit was meer dan volledig toe te schrijven aan een kleiner volume (-7,5%).

In totaal sloten snijbloemen november af met 5,5% minder omzet bij eenzelfde volumekrimp. De middenprijs bleef hierdoor hangen op €0,239.

Kamerplanten boeken prijswinst
Ook phalaenopsis realiseerde in november een kleiner aanbod (-2,2%) dan in de vergelijkbare maand van vorig jaar. De middenprijs viel wat hoger uit, maar €4 werd net niet gehaald. Van de seizoenproducten vertoonde potamaryllis een positieve omzetontwikkeling, vooral door een 2 cent hogere middenprijs. Pothyacint en vooral poinsettia hadden te maken met een kleiner aanbod dan in 2012.

Kamerplanten leverden een half procent minder omzet op bij 3,2% minder stuks dan in november 2012. De middenprijs van €1,626 betekende een stijging van 4,5 cent.

De totale novemberomzet van snijbloemen, kamerplanten en tuinplanten op FloraHolland was 3,3% lager bij een 5,4% kleiner volume dan in 2012. De middenprijs kwam uit op €0,383; een krappe cent meer.