Omzet FloraHolland plust naar €4,6 miljard

De verwachting is dat de omzet die leden via FloraHolland realiseren dit jaar hoger ligt dan vorig jaar. Zowel klok als direct scoren hoger dan in 2015. In 2017 wordt wederom groei verwacht.

Het volume op de klok nam weliswaar af met 1,5%. Door de betere prijsvorming (+2,7%) lag de totale omzet die tot en met week 48 op de klok werd gemaakt 1,2% hoger. Bemiddeling kent in dezelfde periode een groei van 8,3%. Zowel het volume (3,6%) als de prijs (4,6%) lagen tot en met week 48 hoger dan in 2015.

Door weersomstandigheden in Afrika was de aanvoer lager en dat had een gunstig effect op de prijs, schetste directeur Lucas Vos op de alv. Volgens hem was de prijsvorming over het algemeen goed. Aangetekend werd dat een aantal telers in juni last hadden van flinke hagelschade en dat onrust in Ethiopië enige tijd invloed had op veilingleden in dat land. En zeven veilingleden hadden last van bruinrot in hun rozen.

De verwachting is dat de totale omzet dit jaar uitkomt op 4,629 miljard. Een stijging van 3,6%. Bemiddeling is goed voor €2,487 miljard, de klok voor €2,142 miljard. Het resultaat voor de veiling is €20 miljoen.

Volgend jaar verwacht FloraHolland dat de omzet doorgroeit naar €4,8 miljard. Vos gaf aan dat er wel wat onzekerheid in de wereld is. „Trump is voorspelbaar in zijn onvoorspelbaarheid. Dat hij invloed gaat hebben is zeker. In Italië is een referendum geweest. In Duitsland en Frankrijk zijn verkiezingen. Er zit wat onzekerheid in de wereld. Wij zijn afhankelijk van wisselkoersen, deze mensen hebben daar invloed op.”