’Onderhandelingsmodel VGB – FloraHolland moet op de schop’

VGB vindt dat het onderhandelingsmodel van FloraHolland met de handel moet veranderen. Dat zegt directeur Robert Roodenburg naar aanleiding van de uitkomst van de rechtszaak over de kloktarieven.

Volgens Roodenburg maakt de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank in de zaak tussen vijftig handelaren en FloraHolland duidelijk hoe het veilingreglement geïnterpreteerd moet worden. „Als de veiling en de handel niet tot een overeenkomst komen dan heeft FloraHolland een vetorecht. De veiling kan eenzijdig opleggen wat de tarieven zijn.”

Roodenburg heeft nog niet met het VGB-bestuur overlegd over de consequenties van de uitspraak, maar hij kan zich voorstellen dat als VGB leden benaderd om zitting te hebben in een handelscommissie, die met de veiling moet onderhandelen, de leden daar weinig zin in zullen hebben.

„Handelaren zijn gewend om als ze onderhandelen een deal te sluiten en als ze er niet uitkomen dan is er geen deal. Het is lastig onderhandelen als een partij mag bepalen wat de uitkomst wordt.”, aldus Roodenburg.

Anders onderhandelen
De directeur vindt dat er een ander onderhandelingsmodel tussen VGB en FloraHolland moet komen. „De veiling geeft niet de onderhandelingspositie die wij zouden willen.” Hij verwacht dat de veiling ook naar een ander onderhandelingsmodel wil en dat vindt hij positief aan de uitkomst van de rechtszaak.

„Ik verwacht dat de veiling met ons om tafel gaat om in ieder geval de verhoudingen met ons goed door te spreken. Zoals het nu gaat is niet goed. Het is van: wij stellen de tarieven vast en ga het maar vertellen aan je achterban.”

Roodenburg ontkent overigens dat VGB geen tegenvoorstel heeft gedaan op het voorstel van de veiling over de kloktarieven voor 2014 en dat de veiling onder meer daarom het recht had de tarieven eenzijdig vast te stellen, zoals in de uitspraak van de rechtbank wordt aangehaald. „We hebben wel tegenvoorstellen gedaan. Bovendien is dit op geen enkele manier aan de orde geweest in de rechtszaal.”

Hoger beroep niet bekend
Het is nog niet bekend of de circa vijftig handelaren in beroep gaan tegen de uitspraak van de rechter. VGB, dat de handel ondersteunde, heeft het vonnis woensdag 18 juni naar de handelaren doorgemaild met een korte samenvatting van de advocaat erbij.

Volgens Roodenburg is het nu even wachten hoe FloraHolland reageert op de uitspraak. Voor 2015 moeten weer nieuwe tarieven vastgesteld worden.

FloraHolland houdt het in een reactie bij het bericht dat ze op haar website heeft geplaatst. Het is een feitelijke weergave van de uitkomst van de rechtszaak, die dus in het voordeel van de veiling uitviel. Daarnaast stelt ze zich te realiseren dat invoering van de kloktarieven voor individuele handelsbedrijven kunnen leiden tot een daling of stijging van de kosten en dat ze zich realiseert dat de kloktarieven 2014 voor een aantal klanten meer financiële impact heeft.

FloraHolland noemt het verder onvermijdelijk bij een uniformering of harmonisatie als deze. Ze benadrukt dat de invoering van de kloktarieven 2014 voor FloraHolland volledig kostenneutraal is.