Onderhoudsbeurten houden aanbod van gas beperkt

De gasprijs is al een aantal weken op een redelijk gelijk niveau. De vraag is niet groot maar er zijn een aantal productielocaties buitenwerking, waardoor het aanbod wel voldoende is maar niet in overvloed.

Door de huidige klimaatomstandigheden is er geen vraag vanuit de elektriciteitsbranche naar gas. Gezien de weersvoorspellingen is het ook niet aannemelijk dat er op korte termijn nog gas gebruikt gaat worden voor de opwek van elektriciteit. Ondanks dat de olieprijs in de afgelopen maand wel is gestegen, blijft de koers van gas op redelijk gelijk niveau. Verwachting: er zijn niet veel prikkels in de markt voor een koers wijziging, het is aannemelijk dat de koers blijft gehandhaafd.

Vlakke koersen

De maand juli heeft een stijgende trend van de olieprijs laten zien. In deze maand is de voorraad in Amerika sterker gekrompen dan de maanden hiervoor. Deze voorraad cijfers lijken de enige daadwerkelijke prikkel in de markt te zijn voor een stijging of daling van de koers. Reden hiervoor is de onophoudelijke scepsis in de markt over de effectiviteit van de door de OPEC ingestelde productiebeperking, deze wordt continu in twijfel getrokken.

Een onderzoek van persbureau Reuters wees er maandag nog op dat de productie van OPEC-landen in juli sinds december niet meer zo hoog is geweest, waarbij Libië de productie blijft opvoeren en sommige olieproducerende landen hun afspraken niet volledig nakomen. Saoedi-Arabië heeft aangekondigd de export in augustus te gaan verlagen om zo aan de gemaakte afspraken te voldoen, maar ook die belofte is een wassen neus omdat in deze maand de export traditioneel altijd minder is door een hoger verbruik in eigen land voor de maand augustus. Verwachting: de koers gaat zich wellicht op dit niveau handhaven door het uitblijven van duidelijke marktontwikkelingen.

Elektriciteit

Er is weinig wijziging in het niveau van de elektriciteitsprijzen ten opzichte van vorige week. Na een lichte daling aan het begin van de afgelopen week bleven de elektra-prijzen voor de lange termijn redelijk stabiel op basis van de nog altijd hoge steenkoolprijzen. Voor de korte termijn was het beeld niet anders dan die van vorige week, een lage spotmarkt als gevolg van de vakantietijd in combinatie met niet te hoge temperaturen en veel wind.

Het meest opmerkelijke elektriciteitsnieuws de afgelopen week was het bericht dat de stroomvoorziening van Europa bedreigd wordt door zonnepanelen. Volgens een Nederlandse ICT-beveiligingsspecialist zijn de omvormers van zonnepanelen gemakkelijk op afstand uit te schakelen door eventuele kwaadwillenden. Hierdoor kan de levering van de panelen wegvallen en kan het elektriciteitsnet in onbalans raken met gevolg het uitvallen van de stroom in grote delen van Europa. Het is overduidelijk vakantieperiode in de markt. Verwachting: Gezien de huidige vakantieperiode en weersvooruitzichten is de kans groot dat de prijzen stabiel blijven.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties