Amigo Plant wint publieksprijs Agrarisch Ondernemer 2017

Met 26% van de stemmen sleepte succulentenkwekeriij Amigo Plant uit Heerhugowaard de publieksprijs Agrarisch Ondernemer 2017 in de wacht. De jury koos op 30 maart voor een andere winnaar: akkerbouwbedrijf Novifarm uit Numansdorp.

„Apetrots zijn we. Om sowieso uit 56.000 agrarische bedrijven voor te worden gedragen en dan door te dringen tot de laatste vijf genomineerden. En dan als klap op de vuurpijl de publieksprijs te winnen”, reageert directeur Gerard van Langen. Het wordt uiteraard gevierd, maar vanaf morgen is het weer ’business as usual’, voor de alle medewerkers. Van Langen weet wel dat dit succes vooral aan hen te danken is. „Acht jaar geleden toen de definitieve stap werd gemaakt van tomaten naar succulenten hing het bedrijf nog aan een zijden draad en kijk waar we nu staan”, meldt Van Langen.

Het juryrapport spreekt van een superbedrijf. Van Langen wordt geroemd dat hij zijn droom heeft nagevolgd in uiterst moeilijke omstandigheden. Des te knapper dat het bedrijf tegenwoordig zo’n sterke solvabiliteit kent.

Veel eigen soorten

Amigo Plant kweekt en verhandelt tachtig soorten vetplanten, waarvan veel eigen soorten. Innovatie is voor Van Langen van cruciaal belang: „Meer dan 35% van onze omzet realiseren we met nieuwe soorten en concepten. Met innovaties blijven we onderscheidend.”

De planten worden gekweekt op acht locaties rondom Heerhugowaard en op een bedrijf in Portugal. In totaal werken er negentig medewerkers bij Amigo Plant, waaronder partner Miranda, drie kinderen en mede-ondernemer Koen Beemsterboer.