Onderzoekers testen ’doordraai-bloemen’ op mogelijke werking tegen ziekten

Onderzoekers van Wageningen UR onderzoeken momenteel of de bloemen, stengels en wortels van bepaalde (doordraai)bloemen en planten, afkomstig van FloraHolland, stoffen bevatten die werken als natuurlijk gewasbeschermingsmiddel tegen de vijf belangrijkste ziekten en plagen in de sierteelt.

De onderzoekers hopen half november de eerste resultaten van dat onderzoek naar buiten te kunnen brengen, zo meldt Bio Base Westland, een netwerkorganisatie van bedrijven, kennisinstellingen en andere organisaties die biobased business tot ontwikkeling willen brengen in de glastuinbouw.

Na een literatuurstudie naar kansrijke gewassen, zijn in mei van dit jaar bloemen en planten verzameld die getest kunnen worden. Omdat er geen enkel residu van chemische gewasbeschermingsmiddelen op de gewassen mag zitten, zijn de onderzoekers blij dat enkele tuinders hiervoor speciaal bloemen zijn gaan opkweken.

Obesitas
De onderzoekers hopen volgend jaar te kunnen beginnen met onderzoek naar de vraag of uit diezelfde bloemen en planten natuurlijke kleurstoffen en plantenstoffen tegen obesitas te winnen zijn. Het biobased sierteeltproject is een samenwerking tussen Bio Base Westland, Kenniscentrum Plantenstoffen, FloraHolland, Wageningen UR Glastuinbouw en PRI, Fytagoras en Prisna.