Onkruidbestrijding pioen is maatwerk

Kennis over toxische effecten van herbiciden is minstens zo belangrijk als hun werking tegen onkruid. Zeker in een meerjarig gewas als pioen.

Toeleverancier GMN test meerdere herbiciden bij teler Sjaak de Haan in Wervershoof in een vak Duchesse van vijf jaar oud. Het gaat om zes behandelingen met bekende middelen als Kerb en Stomp, al dan niet in combinatie met andere herbiciden. Ook nog niet toegelaten middelen zijn ingezet. GMN mag daar nu al ervaring opdoen.
Telers en adviseurs stelden tijdens een bijeenkomst in week 21 dat kennis over toxische effecten van middelen minstens zo belangrijk is als hun werking tegen onkruid. Zeker in een meerjarig gewas als pioen. Daarom herhaalt GMN de proeven bij de Haan in ieder geval volgend jaar, wetende dat veel hangt ook af van grondsoort, moment van toepassing, dosering en dergelijke.

Telers meenden nu al effecten te zien van de herbiciden op de gewasstand. Metingen en meerjarige testen moeten uitsluitsel gaan geven. Er werden op de bijeenkomst diverse ervaringen met herbiciden gedeeld. Zo werd gewaarschuwd voor het gebruik van Stomp, zeker kort voor een bui.