Ook planten landelijk geveild bij FloraHolland

Na het invoeren van het landelijk veilen van het aanbod van bloemen op Aalsmeer en Naaldwijk zal ook het plantenaanbod op die vestigingen van FloraHolland landelijk geveild gaan worden.

Om deze stap mogelijk te maken gaat FloraHolland komend jaar het beeldveilen van planten uitrollen. Daarna wordt het plantenaanbod van Aalsmeer en Naaldwijk gekoppeld en wordt het landelijk geveild. Een exact tijdspad is nog niet bekend.

Het landelijk veilen van planten maakt deel uit van het driejarenplan Kompas dat FloraHolland onlangs presenteerde als antwoord op de financieel tegenvallende resultaten.

Bloemen gaan in november 2014 landelijk geveild worden. Dat is voor planten niet haalbaar, omdat de veiling met planten veel minder ver is met de virtualisering van het veilproces. Met bloemen is de veiling al jaren bezig met beeldveilen, dat een belangrijke voorwaarde is voor landelijk veilen.

Het beeldveilen van planten is ook lastiger, omdat de aanvoer van plantensoorten veel meer variabelen kent dan de aanvoer van bloemensoorten. FloraHolland start daarom begin volgend jaar met een begeleidingsteam om te zorgen dat het beeldmateriaal beter wordt.