Oosterom: ‘Staken zonder gesprekken onaanvaardbaar’

Voorzitter van de Raad van Commissarissen Bernard Oosterom vindt het onaanvaardbaar dat medewerkers van de veiling tot twee maal toe staken zonder dat er gesprekken tussen de bonden en de veiling hebben plaatsgevonden.

Dat zegt Oosterom in een persoonlijke boodschap op de website van FloraHolland. Hij richt zich tot de veilingleden, kopers, bonden en medewerkers van de veiling.

Oosterom: „Ik spreek namens veel leden als ik zeg ontstemd te zijn over de meermalige acties van de bonden. In deze periode zeer ongelukkig, maar vooral stuit het mij tegen de borst dat er naar acties wordt gegrepen voordat er is gepraat.”

De voorzitter van de RvC refereert verder aan een interview dat directeur Rens Buchwaldt gisteren met het Vakblad voor de Bloemisterij had. Buchwaldt vertelde hierin dat de veiling er alles aan doet om er zo snel mogelijk uit te komen. „De bonden doen dat niet. Het is een vreselijke situatie”, aldus Buchwaldt.

„Het halsstarrig vasthouden van de bonden aan het oude sociaal plan is in mijn ogen een verliessituatie. Misschien niet voor de betreffende werknemers op de korte termijn, maar wel voor FloraHolland op de langere termijn. Het is namelijk financieel onverantwoord. Het oude sociaal plan past niet meer in de realiteit van alledag. In de economische ontwikkelingen van de laatste jaren”, vervolgt Oosterom.

Hij is ervan overtuigd dat FloraHolland een goed en gedegen sociaal plan heeft neergelegd. Dat niet afwijkt van het gangbare.

Oosterom vindt het niet erg dat medewerkers kritisch zijn. „Dat vormt de basis voor een goed gesprek, denk ik dan ook. En dat gesprek moet er komen. Acties verharden de situatie en treffen vooral de leden en de kopers. En tweemaal kort op elkaar zonder gesprekken, dat is in mijn ogen onaanvaardbaar.”