Ophouden

’Zal ik die temperatuurmeter even ophangen bij de meetbox?’
‘Ja, dat is goed. Dan schroef ik het kastje alvast open.’
’Moet ik er dan even bijblijven?’
’Nou, als je dat wilt doen, graag!’

Er zijn van die momenten, dan voel je dat er iets niet klopt. Dan kom je ’s morgens in de kas en zie je in de verte iets als een schaduwband in een kap. Gezichtsbedrog, denk je eerst. Maar als je verder loopt dan blijkt er meer aan de hand te zijn. Een hele rij lampen die uit staat. Per ongeluk het knopje op handbediend? Nee, het is een kapotte zekering. Of je vindt een drainput die vol staat. Kapotte dompelpomp.

Zo zag ik op de klimaatcomputer ook iets vreemds. Drie afdelingen netjes op temperatuur met een warme pijp, maar ook een afdeling met een heel lage RV en een hogere temperatuur. En geen warmtevraag, maar wel koud buiten. Dat is gek, denk je dan. Hier klopt iets niet. Misschien een vastgelopen ventilatortje?

En dus loop je even later je gewas in. Hm, toch wat meer bladrandjes dan de afgelopen weken gebruikelijk was. Maar de ventilator snort rustig. Niks aan de hand blijkbaar. Ho, wacht eens even. Een paar dagen geleden. Toen vroeg de vertegenwoordiger van de plantenleverancier waarom er geen kiertje in het lucht stond. Toen was de RV ook al zo laag, bleek uit een controleblik op de klimaatcomputer. Zou er dan toch…?

De servicemonteur haalt zijn spullen tevoorschijn uit de auto. Gereedschap, een temperatuurmeter, een apparaatje om de bedrading door te meten. ‘Kijk meteen alle afdelingen maar na voor de zekerheid.’ Ja, dat heb je op een al wat oudere tuin, dan gaan er geen weken voorbij zonder reparaties. Het is niet anders. Dat houdt niet op.

En het wordt al snel duidelijk, de gemeten temperatuur klopt niet. De natte en de droge bol wijken te veel van elkaar af. Maar het is bij te regelen. Hoe? Geen flauw idee, dat is aan een alfa als ik ben niet uit te leggen. En of het dan daarna wél klopt? Ik hoop het. Maar zeker weten doe ik niks. Zoals met veel draait ook dit om vertrouwen.

Ik neem afscheid van hem. Weer iets opgelost. Op naar de volgende reparatie. Die zie ik ’s middags. Een rij luchtramen ligt dicht. Het houdt ook inderdaad nooit op…