Vakblad voor de Bloemisterij Opinie De beer is los in China

De beer is los in China

0

De teugels worden in China flink aangehaald. Niet alleen op het gebied van CO2-uitstoot, luchtvervuiling en verkeersregels, maar op alle regels wordt ineens zeer streng nagezien. Veel regels werden in China niet al te strikt nageleefd. Heel veel werd oogluikend toegestaan of afgekocht. Ontploffende fabrieken, soms niet helemaal gebouwd volgens de regels, geven nog weleens problemen. Recentelijk ontplofte er weer een fabriek
met ettelijke doden tot gevolg.

Als er veel doden vallen dan komt het in het internationale nieuws, maar er gebeuren heel veel kleine ongelukken in China die binnenshuis blijven. Er spelen altijd grote belangen, dus wordt er nogal eens wat door de vingers gezien. Een kop thee drinken met inspecteurs en hier en daar wat onder tafel schuiven losten nogal eens wat problemen op. Dat is nu compleet over: er volgen strenge straffen als de wet wordt overtreden.

Ook met bestemmingsplannen werd ruim omgegaan. Zeker in onze provincie Yunnan met veel land- en tuinbouw was een vergunning voor iets wat in het agrarisch bestemmingsplan past meestal geen enkel probleem. Daar werd echter flink de hand mee gelicht. Dan werd er een kasje gebouwd en werd er van alles gedaan behalve telen. Zo zijn er talloze restaurants ingericht in een kas. Ook zijn veel kassen in gebruik voor op- en overslag, als kleine fabriekjes of werkplaatsen en zelfs als slaapplaatsen. Recentelijk ging het fout; er was brand met een aantal doden tot gevolg.

Sindsdien is de beer los. Alle vergunningen worden nageplozen en de overheid komt langs. De onderneminkjes kregen twee dagen om hebben en houden te verkassen.  Prompt na 48 uur kwamen er grote kranen en nog eens 48 uur later was alles met de grond gelijk gemaakt. Als men de inventaris niet had verhuisd, dan werd die ook gesloopt. Het kan dus wel, snelle actie in China. Normaal gaat alles wat langs overheidswegen moet erg traag, maar bij dit soort zaken wordt er geen tijd verknoeid.  Zou mooi zijn als de overheid ook op andere vlakken vasthoudt aan deze reactietijd.

Dit artikel verder lezen?

Inloggen als abonnee

Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij

Reageer op dit artikel

avatar