Oprichter Alibaba bezoekt Nederlandse tuinbouw

  Jack Ma, miljardair en mede-oprichter van de Alibaba Group, het grootste e-commercebedrijf ter wereld, bezocht maandag 25 oktober onverwacht tuinbouwbedrijven in Nederland. Hij liet zich uitgebreid informeren bij  Anthura, het World Horti Center in Naaldwijk, groenteveredelaar Rijk Zwaan en groentetelerscoöperatie Growers United.

  Er was gemeld dat er een Chinese delegatie zou komen, maar die verwelkomt veredelaar/vermeerderaar Anthura in Bleiswijk wel vaker. Pas twee minuten voor aankomst werd duidelijk dat het een bijzondere groep was, vanwege de omvang en de aanwezigheid van beveiliging. „En toen stapte ineens Jack Ma uit”, vertelt commercieel directeur Marco van Herk van Anthura. Hij herkende de mede-oprichter van de Alibaba Group direct, mede omdat hij hem in 2015 al eens persoonlijk had ontmoet in China. „We namen toen samen met koning Willem-Alexander deel aan een handelsmissie van de RVO en bezochten het bedrijf Alibaba. Ik heb toen een verpakking achtergelaten waarin je planten per post kan verzenden. Ik weet niet of hij het zich echt herinnerde, maar we spraken er afgelopen dinsdag wel even over. Hij was zeer benaderbaar en vriendelijk. Spreekt ook goed Engels, want hij was ooit leraar Engels.”

  Ruim een uur bij Anthura

  Er was een uur ingepland voor het bezoek aan Anthura. Het werd een uur en een kwartier, zegt Van Herk. „Daarna ging hij naar vliegveld  Zestienhoven en zat zijn bezoek aan Nederland er weer op. In de showkas van Anthura verwonderde Ma zich over het feit dat de veredelaar/vermeerderaar zich focust op twee gewassen, anthurium en phalaenopsis. „We hebben uitgelegd dat die specialisatie ons veel gebracht heeft en dat er voor die gewassen nog veel kansen zijn in de wereld. Voor de internethandel zag ook Ma kansen voor de compactere soorten. Hij was ook zeer gecharmeerd van de geurende phalaenopsis.”

  Investeerders

  Jack Ma was in Nederland samen met zijn zakenpartner David Yu en nog een paar Chinese investeerders die contact hebben met Nederlandse tuinbouwbedrijven. Een van die bedrijven is de Flexibell Systems Group uit Naaldwijk, die al diverse kassen bouwde in China. De Chinese overheid eist van Chinese techbedrijven en multinationals dat zij zich inzetten aan het ontwikkelen van hun thuisland. Professionalisering van land- en tuinbouw is daar een onderdeel van. Daarom keek de groep van Ma afgelopen week bij diverse tuinbouwbedrijven en spraken ze bij het World Horti Center met diverse toeleveranciers die daar vertegenwoordigd zijn met een stand. Bij Growers United in Maasdijk werd uitgebreid stilgestaan bij de automatische verpakkingslijnen die de telerscoöperatie heeft voor zijn tomaten, paprika’s en andere vruchtgroenten. Groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan legde op haar hoofdvestiging in De Lier uit hoe zij wereldwijd actief is met haar producten. En ook daar werd ingegaan op de rol die de Nederlandse tuinbouw heeft bij het duurzaam en hightech voeden van de groeiende wereldbevolking.  

  Miljardair

  Het was voor Ma (57) zijn eerste zakenreis buiten Azië in meer dan een jaar tijd. Twee jaar geleden nam de ondernemer afscheid als voorzitter van het succesvolle e-commercebedrijf Alibaba. Volgens zakenblad Forbes had hij in 2020 een vermogen van 47,5 miljard euro. Het bliksembezoek aan de Nederlandse tuinbouwsector is inmiddels opgepakt door diverse media in binnen- en buitenland.

  Sander Smeding, directeur van Kunming Anthura Horticulture, de vestiging van Anthura in China, geeft Jack Ma uitleg over het brede sortiment phalaenopsis in de showkas. In het midden commercieel directeur Marco van Herk van Anthura.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties