Opschudding op de gasmarkt aan het begin van het jaar

Begin dit jaar leek er niet veel aan de hand, bestond er redelijke rust in de gasmarkt en leek de koers geen richting te kiezen. Afgelopen week kwam daar een einde aan met de aardbeving in Groningen.

De korte termijnprijs heeft hier niet echt op gereageerd, maar de lange termijnprijzen gingen afgelopen woensdag met bijna 0,3 €ct per kuub omhoog. Waarschijnlijk zal de opschudding van korte duur zijn en zal het prijsniveau wel weer stabiliseren aangezien in Nederland we niet alleen afhankelijk zijn van het gas uit Groningen.

De afgelopen maanden steeg de vraag en daardoor ook de prijs van LNG in Azië. Sinds de laatste week van vorig jaar zijn de Chinese prijzen van LNG ieder geval flink aan het dalen, met wel meer dan 40%. Reden hiervan is dat door de hoge tarieven het LNG zichzelf uit de markt had geprijsd en er daardoor minder wordt verbruikt door industriële afnemers. De Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming (NDRC) gaf de staatsbedrijven zelfs opdracht de gasvoorziening voor industriële gebruikers met 15 miljoen kubieke meter per dag te verminderen.

Elektriciteit
Na de lage korte termijnprijzen van de eerste week van dit jaar, waarvan de gemiddelde prijs afgelopen zondag zelfs onder de €25,- per MWh lag, zat er een stijging in het verschiet naar gemiddelde APX-tarieven boven de €40,- grens. Dit werd veroorzaakt door een afname van wind en lagere temperaturen.

De lange termijnprijzen bleven redelijk stabiel de afgelopen week en hadden niet zoals de gasprijs een opwaartse impuls gekregen van het nieuws van de aardbeving in Groningen en de daaraan gekoppelde speculaties van het verlagen van de Groningse productie. De elektriciteitsprijzen voor de langere termijn kregen de mogelijkheid stabieler te blijven en soms zelfs iets te zakken aan de hand van een daling van de steenkoolprijs. Waarom? Simpelweg omdat de vraag naar steenkool in Azië is gedaald.

Olie
De opmars van de olieprijs is deze week verder doorgegaan. De Brent is aangekomen bij een niveau van 70,- dollar en de WTI gaat richting de 65,- dollar per vat ruwe olie. Belangrijke oorzaak is wellicht de voorraad in Amerika, deze is voor de negende week op rij afgenomen. De afname was deze week ook fors, zo bleek woensdag uit cijfers van de Energie Informatie Administratie (EIA).

De voorraad is geslonken met een kleine 5 miljoen vaten, dit was meer dan een miljoen dan wat analisten van tevoren hadden voorspeld. Aan het eind van week 2 bleek uit cijfers van Bakker Hughes dat het aantal boorplatforms ook met 5 stuks is afgenomen. Analisten in de markt vragen zich nu af waar de Amerikaanse schalie-olie blijft, er wordt al jaren vanuit gegaan dat dit land een enorme potentie heeft om de productie significant te verhogen bij een prijs van 60,- dollar, dit niveau is inmiddels ruim overschreden.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties